Relaxáció vagy masszázs?

Relaxáció vagy masszázs?

Egy új vizsgálat szerint egy tíz alkalomból álló masszázskezelést követően három hónappal már csak a betegek fele számolt be szorongásos tünetekről. A hatás megegyezik a pszichoterápia és a gyógyszerek hatásával, azonban az egyszerű relaxáció is ugyanilyen eredményes lehet - derült ki a Depression and Anxiety folyóiratban megjelent egyik tanulmányból.

"A masszázs az egyik legnépszerűbb alternatív gyógymód szorongás esetén" - mondta el Dr. Karen J. Sherman, a Group Health Kutatóintézet vezető kutatója. A vizsgálatban 68 szorongásos beteg vett részt, akiket véletlenszerűen osztottak két csoportba. Az egyik csoport 10 alkalommal részesült masszázsban, a kontrollcsoport reaxációs terápián vagy hőkezelésen vett részt, utóbbi során a páciensek karját és lábát melegítőpárnákba és meleg törölközőkbe bugyolálják.

Mindhárom kezelést nyugodt körülmények között végezték lágy fények és halk zene mellett. A masszázs célja az volt, hogy serkentse a paraszimpatikus idegrendszer működését és csökkentse a szorongásos tüneteket, különösen az izommerevséget.

A 12 hetes kezelési periódus leteltével és három hónappal később a betegek a tünetek 40, illetve 50 százalékos csökkenéséről számoltak be, továbbá visszaszorultak a depressziós tünetek is, a páciensek kevesebbet aggódtak és jobban élhették életüket. A három csoport között nem tapasztaltak különbséget, azonban nem volt olyan csoport, amelyik összehasonlításképpen semmilyen kezelést nem kapott.

"A relaxáció a leginkább költséghatékony választás lehet a generalizált szorongásban szenvedők számára, amennyiben alternatív gyógymódokat keresnek" - foglalta össze Sherman.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek