Rehabilitáció hatékonyságát segítő központot hoz létre a pécsi klinika

Rehabilitáció hatékonyságát segítő központot hoz létre a pécsi klinika

Az idegrendszert ért károsodások rehabilitációjának hatékonyságát segítő kutatásfejlesztési és szolgáltatási centrumot hoz létre 650 millió forintos európai uniós forrásból a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE-KK) - közölte Dóczi Tamás idegsebész szerdán az MTI-vel.

Az idegsebészeti klinika professzora kiemelte, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (Ginop) finanszírozott műszerbeszerzéssel a klinikum mintegy egymilliárd forintos beruházással felépült, 2015 decemberében átadott - elsősorban neurológiai, de kardiológiai és pulmonológiai betegek utógondozását is végző - rehabilitációs központját fejlesztik.

A projekt keretében a szakemberek tesztelni fogják a már forgalomban lévő vagy még fejlesztés alatt álló "innovatív rehabilitációs eszközök" betegekre gyakorolt hatásait, alkalmazásuk előnyeit és hátrányait - mondta. Dóczi Tamás hangsúlyozta, hogy a PTE-n és a régióban hiánypótló, úgynevezett neuro-biomechanikai laboratóriumban olyan fejlesztéseket terveznek megvalósítani, amelyekkel a rehabilitációs eszközök jobbak, hatékonyabbak és akár olcsóbbak is lehetnek. A részletekre térve közölte: az utógondozást segítendő - a többi között - háromdimenziós mozgásterápiát és -analízist alkalmaznak majd a betegeken, igénybe veszik a modern képalkotó eljárások adta lehetőségeket, továbbá elektrofiziológiai és úgynevezett neuro-implantológiai vizsgálatokat is végeznek. Utóbbiról, illetve a szintén e projekt keretében megvalósuló, a szakterületet támogató robotikai kutatóközpontról példaként említette, hogy a pécsi neurológiai és idegsebészeti klinika élen jár azon Parkinson-betegek kezelésében, akik esetében 10-15 évi kezelést követően kimerül a gyógyszeres terápia lehetősége. A pácienseknek mélyagyi stimulátort ültetnek be; e "kis gépek" pedig jelentősen javítják a betegek mozgásteljesítményét - magyarázta, majd kiemelte: egyre inkább "robotizálhatóvá" válik a gyógyítás. A Debreceni Egyetem partnerségével megvalósuló fejlesztések a klinikai kutatásokat, illetve azok eredményeinek az orvosképzésben történő hasznosítását is segítik - összegzett.

Rehabilitáció hatékonyságát segítő központot hoz létre a pécsi klinika

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek