Öregen, de betegen is?

Öregen, de betegen is?

A társadalom elöregedésének problémája évtizedek óta foglalkoztatja a fejlett országok társadalomtudósait és közgazdászait. Mi lesz a munkaerőpiaccal, a nyugdíjrendszerrel, az egészségüggyel, ha egyre nő az idősek aránya a társadalmon belül?

Az egészségügyi költségek növekedése korántsem szükségszerű, az azonban bizonyos, hogy így egy idős, bár egészséges társadalom fenntartása a cél. Az egészségünket megalapozó életmód pedig éppen annyira egyéni felelősség is, mint amennyire közérdek - állítja a TESZ Alapítvány szakértője.

A közvélemény általában azt feltételezi, hogy az elöregedés az egészségügyi kiadások növekedését vonja maga után, pedig ez az összefüggés korántsem olyan egyértelmű. Számos, elsősorban Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban készült kutatás bizonyította, hogy az idősek társadalmon belüli aránya önmagában nem magyarázható az egészségügyi költségek emelkedésével. Az, hogy tovább élünk annak köszönhető, hogy egészségesebbek vagyunk mint korábban. Egyáltalán nem biztos tehát, hogy a plusz életéveinket betegségben, egészségügyi ellátásra szorulva fogjuk leélni.- mondja a TESZ Alapítvány szakértője.

A TESZ Alapítvány szerint fontos kérdés, hogy vajon a magyar népesség generációi is egyre egészségesebbek lesznek-e az idő múlásával. Halálozási adataink, várható élettartamunk alakulása egyelőre meglehetősen kétségbeejtő, főleg a Nyugat-Európai országokhoz képest. Életmódunk, egészségtudatosságunk alig javul, pedig ez az egyik legfőbb tényező, ami hatással van az egészségi állapotra. Csapdahelyzet alakult ki: óriási szükség volna hatékony állami programokra az egészségtudatos magatartás kialakításához, mert továbbra is iskolásgenerációk nőnek fel tényleges egészségoktatás nélkül; csakhogy az államnak egyre inkább csak a gyógyító ellátások fenntartására van energiája. Pótolhatatlan erőforrást jelent a civil szervezetek és a vállalati szféra szerepvállalása a kérdésben. A szándék és az eszközök sokhelyütt rendelkezésre állnak, és az idő múlásával várhatóan - és remélhetően - egyre nagyobb hatással lesznek ezek a szervezetek a társadalom egészségmagatartásának alakításában is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek