Receptek egy brilliáns grillparty-hoz!
Egyesek szerint a grillezés arról szól, hogy az ember (ha férfi) újra átélje azt az ősi örömöt, amikor először tapasztalta meg, hogy az elejtett vad húsa sokkal finomabb lett, miután azt véletlenül beleejtette a tűzbe. Mások azt mondják, a grillezés lényege az, hogy közben jó sok sör és bor csússzon le a torkunkon, és megválthassuk a világot. Összegyűjtöttük a szerkesztőség kedvenc receptjeit.
Pácötletek
Olívaolaj, mustár, bor
Olívaolaj, pirospaprika, só, bors, fokhagyma, vöröshagyma (később a pácból kikerülő hagymakarikákat is megsüthetjük)
Olívaolaj, mustár, fokhagymás só
Édes-csípős krém
Boltban vagy piacon kapható paprikadarálékot vagy csípős paprikakrémet keverjünk össze ízlés szerinti mennyiségű mézzel, és ezzel a krémmel kenjük meg az éppen kisült hús egyik felszínét, mint egy vajas kenyeret! Isteni!
Steakburgonya
A steakburgonyát a konyhában érdemes elkészíteni, amíg kint sülnek a húsok. Hámozzuk meg a krumplit, majd vágjuk hasábokra. Egy tálban keverjünk ki olívaolajat sóval, borssal, tetemes mennyiségű magvas dijoni mustárral, rozmaringgal, kakukkfűvel. Locsoljuk meg ezzel a keverékkel a krumpliszeleteket, majd falapáttal forgassuk össze az egészet. Egyengessük el a hasábokat egy tepsiben, majd fedjük le alufóliával. 200 fokon süssük ropogósra – ha nagy adagot készítünk, egy órába is beletelhet, mire elkészül. Végül szórjuk meg csilivel.
Tzatziki
Hámozzuk meg a kígyóuborkát – vagy esetleg csak amúgy „tessék-lássék” módon: csíkosan hagyjuk meg itt-ott a héját. Reszeljük le. Sózzuk meg, és hagyjuk állni tizenöt percig. Ez alatt kiengedi a levét, amit kiönthetünk, de akár meg is tarthatunk. Keverjünk hozzá natúr joghurtot, és préseljünk bele több gerezd fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, és adjunk hozzá jó sok kaprot. Ha kóstolás után úgy érezzük, még nem állt össze, mehet bele egy pici cukor és egy pici ecet.
Marinált paprika
Gázlángon, serpenyőben süssünk meg néhány paprikát, majd húzzuk le a héjukat. Keverjünk el olívaolajat ecettel, fűszerborssal, dobjunk bele cikkekre vágott fokhagymát, majd szórjuk bele a paprikát. Tegyük az egészet dunsztosüvegbe, és legalább egy napig pihentessük a hűtőben fogyasztás előtt.
Vegyes saláta
Vágjunk össze fejes salátát, rukkolát, jégsalátát, sárga, zöld- és pirospaprikát, paradicsomot, retket, újhagymát, reszeljünk bele répát, adjunk hozzá vékonyra szeletelt nyers gombát. Külön tálakban kínáljunk hozzá dresszinget, sajtokat, olívabogyót: mindenki befejezheti a saját salátáját.
Gyümölcssaláta
Kockázzunk fel kimagozott görög- és sárgadinnyét. Készítsünk cukros, citromos limonádét. Tegyük ebbe a lébe a gyümölcsdarabokat, és a tálat legalább egy órára tegyük hűtőbe. A gyümölcsök magukba szívják a limonádét, s így egzotikus és nagyon frissítő gyümölcssalátát kapunk.