Recept nélkül az abortuszok ellen?

Recept nélkül az abortuszok ellen?

A világon évente 80 millió nő esik teherbe, annak ellenére, hogy nem tervezte a gyermekvállalást. Ebből több mint 40 millió végződik abortusszal. Magyarországon óránként hat terhesség-megszakítást végeznek. Közülük egyre több a 13-18 éves lány. A Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság egyik fő célkitűzése az abortuszok visszaszorítása. Ennek egyik módja az esemény utáni tabletták alkalmazása, amely ez év augusztusától vény nélkül is kapható lesz a patikákban.

Bárkivel, bármikor megtörténhet a baj. A tinik nem családtervezési szakemberek. Nagyon sokszor alkalomszerű kapcsolatba bonyolódnak, nem gondolnak a következményekre, állandóan az jár a fejükben, hogy %u201Evelem ez nem történhet meg%u201D. S ha mégis akkor jön a terhességmegszakítás. Holott ha hiba csúszik a védekezésbe, netán elszakad a gumi, akkor is van megoldás. Már nem kell szorongva üldögélni a zsúfolt nőgyógyászati rendelőkben, hogy valaki felírja a sürgősségi fogamzásgátló tablettát. A nők és Társaság régi álma vált valóra, hiszen ez év augusztus 1-től már Magyarországon is vény nélkül lesz kapható az esemény utáni tabletta.

Világszerte közel 1,5 milliárd a szülőképes korú (15-45 éves nő) él. A fogamzásgátló tabletták elterjedésének dacára még mindig elég magas az abortuszok száma. Évente kb. 26 millió legális és - egyes becslések szerint - 20 millió illegális abortusz történik a világon. Ez naponta 126 ezer terhesség megszakítást jelent! A legtöbb abortuszra a fejlődő országokban kerül sor. Ez a művi beavatkozások mintegy 78 %-át teszi ki.

De nézzük hogyan alakul az esemény utáni tabletta bevezetése! Az Európai Unió tagországaiban - néhány kivételtől eltekintve - szinte már mindenhol recept nélkül, közvetlenül a gyógyszertárakban meg lehet vásárolni az ilyen készítményeket. A 27 országból csupán 6 tagállamban (Lengyelországban, Lettországban, Máltán, Németországban, Olaszországban és Romániában) nem engedélyezik a sürgősségi fogamzásgátló tabletták vény nélküli elérhetőségét. 2011 elejétől már az igen konzervatívnak számító Írországban is recept nélkül lehet hozzájutni az esemény utáni tablettához.

Európán kívül mind az Egyesült Államokban, mind pedig Kínában adott a lehetőség a felnőtt hölgyek számára, hogy rögtön a gyógyszerésztől kérjék a segítséget egy nem védett szexuális aktust követően. Összességében már 50 országban érhető el a készítmény recept nélkül világszerte.

Hazánkban jelenleg a nőgyógyász szakorvosok, illetve a háziorvosok írhatják fel a készítményt a kétségbeesett nők számára. Ez a folyamat sokszor tekintélyes mennyiségű időveszteséghez vezet, hiszen többször előfordul, hogy órák hosszat kell várnia a nőknek, mielőtt az orvos meg tudja vizsgálni őket, majd felírja az esemény utáni tablettát. Augusztus 1-től fordul a kocka.

Mindenképpen tisztában kell lenni azzal, hogy a készítmény hatékonysága az idő elteltével folyamatosan csökken. Az esemény utáni tabletta 72 órán belül fejtik ki hatását, azonban a nem kívánt terhesség megelőzése annál valószínűbb, minél előbb veszi be a felhasználó a készítményt. Az első 24 órában 95%-os, a másodikban 85%-os, míg a harmadik napon 58%-os valószínűséggel kerülhető el a terhesség a tabletta alkalmazásával.

Augusztus 1-től az esemény utáni tablettához való egyszerűbb hozzáféréssel így lerövidül az az idő, ami alatt a bajba került nők hozzájuthatnak a készítményhez. Prof. Dr. Bártfai György, a hazai nőgyógyászokat tömörítő Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCsNTT) elnöke szerint amennyiben védekezés nélküli együttlét történt, az esemény utáni fogamzásgátlás az egyetlen megoldás a nem kívánt terhesség és az abortusz elkerüléséhez. Megfelelően alkalmazva ez a módszer véd a legnagyobb biztonsággal a nem kívánt terhességekkel szemben, ezzel lényegesen csökken az esélye egy esetleges művi abortusznak - emelte ki az esemény utáni készítmény legnagyobb előnyét a professzor. Becslések szerint alkalmazásával csupán az Egyesült Királyságban évente több mint 50.000 terhességmegszakítás előzhető meg.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tablettának nincs semmilyen káros hatása a magzatra, a már kialakult terhességet nem szakítja meg, így sokak hiedelmével ellentétben nem abortusztablettaként funkcionál. %u201EA tabletta csupán a peteérést gátolja, a kialakult terhesség beágyazódását nem akadályozza meg.%u201D - hangsúlyozta Dr. Major Tamás nőgyógyász szakorvos.

A hazai nőgyógyászok tapasztalatai szerint a terhességek közel fele nem tervezett, és ezek mintegy 50%-a nem kívánatos, ezért többnyire művi abortusszal zárul. Ez messze nagyobb veszélyt jelent a nőre nézve, mint a sürgősségi fogamzásgátló tabletta szedéséből származó esetleges mellékhatások. Éppen ezért a Társaság üdvözli a döntést, miszerint augusztus 1-től hazánkban is recept nélkül vásárolhatják meg a 16 év feletti nők az esemény utáni tablettát a gyógyszertárakban. Ez az egyetlen járható útja annak, hogy a művi terhességmegszakítások száma érezhetően csökkenjen, és így a Társaság elérje kitűzött célját.

Forrás:www.diamondagency.hu

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek