Rántott camembert szőlőmártással - Egészségséf
Itt van az ősz, a szüret ideje. A szőlő nagyon jó kiegészítője a Camembert sajtnak. Általában a friss sajtot fogyasztjuk szőlővel. Rántott Camembert esetében az áfonya mártás az ismert. Most használjuk ki a friss szőlő adta lehetőséget, variáljuk meg egy kicsit, és a rántott sajt mellé készítsünk egy szőlőmártást.
Elkésztési idő: 60 perc
Hozzávalók:
- 1 kerek Camembert sajt (vagy több cikkely)
- 1 közepes fürt édes, nagy szemű szőlő (Pannónia)
- 1 pohár fehérbor
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál vaj
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
- olaj
A sajtot cikkelyekre vágjuk és a szokásos módon duplán panírozzuk (liszt, tojás, zsemlemorzsa, tojás, zsemlemorzsa). Forró olajban hirtelen kisütjük. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet és a fehérbort. Ízlés szerint lehet több méz is. Ezt összeforraljuk, majd hozzáadjuk a leszemezett, megmosott szőlőt. Pár percig forraljuk, amíg üveges nem lesz a szőlő. A sajtot salátával és a szőlő mártással tálaljuk.
Tipp! Ez a szőlő mártás bármilyen hús mellé elkészíthető. Ha nincs éppen friss szőlő, akkor nagy szemű mazsolát is használhatunk, ebben az esetben több folyadék (víz + bor) kell hozzá, és hosszabb a főzési idő.
Jó tudni! A szőlő az egyik legegészségesebb őszi gyümölcsünk. Tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal. Magas az antioxidáns tartalma. A legtöbb vitamint a hája tartalmazza.
Tápérték: (100 g)
|
Camembert |
Szőlő |
Fehérbor |
Méz |
Energia |
368 kcal |
69 kcal |
82 kcal |
304 kcal |
Fehérje |
17,8 g |
0,7 g |
0 g |
0,3 g |
Zsír |
31,0 g |
0,1 g |
0 g |
0 g |
Szénhidrát |
3,3 g |
18,1 g |
2,6 g |
82,4 g |
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

