Ránctalanít a bor?

A vörösbor-készítés melléktermékeiből német és spanyol kutatók olyan port állítottak elő, amelyet joghurtoktól a csokoládékon és krémeken át az arcmaszkokig szinte bármibe bele lehet keverni.

Az ötlet egy pohár bor mellett született meg Bernd Diehl, német vegyipari cég tulajdonosa fejében: a borkészítés melléktermékeiből olyan anyagot lehetne előállítani, amely sokat megőriz  a bor természetes, egészséges összetevőiből: fehérjéket, B-vitaminokat, ásványi anyagokat és a polifenolokat, amelyek feltevések szerint a szív- és érrendszeri betegségek, gyulladások és a trombózis megelőzésében játszanak szerepet.

"Nem akartuk kivonni ezeket az alkotókat a borból, hogy aztán tablettát gyártsunk belőle. Mint ahogy az omega-3 zsírsavak esetében is jobb, ha halat eszünk táplálék-kiegészítők helyett, a vörösbor összetevőit is inkább hozzáadtuk bizonyos termékekhez, így meg is őriztünk valamennyit a bor ízéből és színéből" - magyarázta Gabriele Randel, a fejlesztési projekt vezetője.

Ránctalanít a bor?

A korábbi szárítási eljárások révén a tápanyagok egy része elveszett, vagy mesterséges állományjavító és tartósítószereket kellett hozzáadni ahhoz, hogy megfelelően kezelhető port kapjanak, ezért kidolgoztak egy új, kíméletes eljárást.

Miután elkészült a por, megkeresték, melyek lennének a legízletesebb kombinációk és a legjobb felhasználási módok kozmetikumokban.

"Bizonyos termékekbe keverve túlságosan savas hatású volt a por, ami nem kellemes. Más esetekben azonban a szőlő gyümölcsös íze és a savas hatás üdítően hat" - mondta Randel, akinek kedvencei egyébként a joghurtitalok, fagylaltok, sütemények, torták és csokoládék.

A port tartalmazó krémek hatékonyabbak voltak, mint az egyéb piros és lila szemfestékek, és a por egyes tulajdonságai előnyösek a bőr számára, többek között ránctalanító hatásúak.

Forrás: medipress.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek