Rakott karalábé - Egészségséfünk receptje
Minden rakott zöldséget szeretek. Sokan készítik burgonyából, kelből, ezek a hagyományosan ismert formák. Ez a receptem a véletlen szüleménye. Igazából egy jó nagy adag töltött karalábét szerettem volna készíteni, de megmaradt a karalábé kalapja, és a kivájt belseje. Gondolkodtam, mit lehetne vele kezdeni: így létrejött egy új étel.
Elkészítési idő: kb. 90 perc
Hozzávalók:
- 4 db közepes fehér karalábé tisztítva, nem túl vastag karikákra vágva
- 70 dkg darált hús (sertéscomb vagy pulykamell)
- 1 csomag gyorsrizs
- 1 fej vöröshagyma tisztítva, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- só, bors, majoranna, őrölt paprika
- olívaolaj
- 1 nagydoboz 12 százalékos tejföl
- 2 egész tojás
- 12,5 kockázott bacon szalonna
- 20 dkg reszelt sajt
- zsemlemorzsa
A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst (én a pulykamellet szeretem) és kissé megpirítjuk. Majd hozzáadjuk a fokhagymát, sót, borsot, paprikát, rizst, és annyi vizet öntünk rá, hogy egy ujjnyival ellepje, s megpároljuk(kb. 25 perc). Lehetőleg ne maradjon rajta túl sok lé, de ha szükséges pótoljuk, arra viszont vigyázzunk, hogy ne égjen le. A tejfölt kikeverjük a tojásokkal, sóval borssal. Egy tűzálló edényt megkenünk olajjal, zsemlemorzsát szórunk rá, majd elkezdjük rétegezni a karalábét. Egy sor karalábé, rizses darált hús, tejföl, ebből még egy sor, majd a tetejét karalábé zárja. Megkenjük a maradék tejföllel és megszórjuk a kockázott bacon szalonnával. 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük fólia alatt, majd levesszük a fóliát, reszelt sajttal megszórjuk , és arany színűre sütjük.
Tipp! Laktózérzékenyek helyettesítsék a tejfölt laktózmentes változattal. A sajt a tetejéről el is hagyható.
Jó tudni! Bár az étel alapja zöldség, több olyan összetevője is van, ami bővelkedik kalóriákban. Ennek ellenére nem kell kerülni ezt az ételt sem, csak a mértékletesség elvét kell követni.
Tápérték (100 g):
|
Pulykamell |
Bacon |
Karalábé |
Tejföl 12 5-os |
Energia |
111 kcal |
486 kcal |
27 kcal |
132 kcal |
Fehérje |
24,6 g |
16,8 g |
1,7 g |
3,0 g |
Zsír |
0,6 g |
46,5 g |
0,1 g |
12,0 g |
Szénhidrát |
0 g |
- |
6,2 g |