Pulyka brassói - Egészségséfünk receptje
Mint tudjuk, mi magyarok eredetileg nem főzünk a legegészségésebben, azonban egy kis odafigyeléssel minden étel egészségesebbé tehető. A brassói sem tartózik a diétás ételekhez. Sokszor kapom azt a kritikát egy-egy megreformált étel kapcsán, hogy „Jó, de az eredetinél maradnánk”. Valóban, sokszor nem tudjuk ugyanazt az ízvilágot visszaadni, viszont vannak helyzetek, amikor az ember mérlegel, és mégiscsak a „könnyített” változat mellett dönt. Ez a recept is erre egy példa.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók:
- 80 dkg pulykamell felkockázva
- 1 fej vöröshagyma aprítva
- 1 paradicsom felezve, majd vékony csíkokra vágva
- 1 fél paprika vékony csíkokra vágva
- 5 gerezd fokhagyma zúzva
- só, bors, pirospaprika
- 12,5 kockázott bacon szalonna
- kb. 1 kg burgonya
A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk és sós vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Picit megspricceljük fokhagymás olajjal (ezt lehet boltban kapni, de mi is készíthetünk), előmelegített sütőben kb. 200 fokon pirosra sütjük. A bacon szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, és kicsit tovább dinszteljük. Utána rádobjuk a húst, átforgatjuk, hogy kapjon egy fehér kérget. Ezután megszórjuk pirospaprikával, és gyorsan felöntjük vízzel, hogy a paprika ne égjen meg. Hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát.
Lefedjük és közepes lángon addig pároljuk, míg majdnem jó nem lesz. Levesszük a fedőt és nagyobb lángra tesszük, hogy a felesleges víz elpárologjon, közben még pirul kicsit. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát. Vigyázzunk, hogy meg ne égjen. A végén, amikor már nincs leve, hozzáadjuk a sült burgonyát, összekeverjük. Lilahagyma karikákkal díszíthetjük.
Tipp! A boltokban lehet kapni olyan olajfújót, amibe mi tölthetjük bele az olajat. Ennek az aljára tegyünk 3-4 gerezd (üveg nagyságától is függ, ez kb. 1 dl olajhoz) zúzott fokhagymát, és öntsünk rá extra szűz olíva olajat. Hagyjuk állni pár napig.
Jó tudni! A brassói eredetileg sertés szűzből készül. Ennél egészségesebb és kalóriaszegényebb is a pulykamell. A krumplit olajban szokták megsütni, ekkor viszont nagyon megszívja magát olajjal, ezért érdemes inkább sütőben sütni. Burgonya helyett próbálkozhatnak a merészebbek csicsókával is. A hagyományos szalonna helyett azért jobb az aprított bacon, mert ezt dupla csomagban szoktam venni, ami 2x 12,5 dkg. Amellett, hogy pontosan tudom, hogy mennyit használtam fel, a bacon sokkal kevesebb zsírt tartalmaz.
Még több recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g):
|
Pulykamell |
Burgonya (főtt) |
Bacon |
Olívaolaj |
Fokhagyma |
Energia |
174 kcal |
86 kcal |
486 kcal |
902 kcal |
149 kcal |
Fehérje |
20,5 g |
1,7 g |
16,8 g |
0,0 g |
6,3 g |
Zsír |
9,5 g |
0,1 g |
46,5 g |
100 g |
0,5 g |
Szénhidrát |
0,4 g |
20 g |
- |
0,0 g |
33 g |
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

