Puha bőr hóban, fagyban

Puha bőr hóban, fagyban

A téli hidegben könnyen kiszáradhat, reszelőssé válhat, esetleg ki is repedhet a bőrünk. Ráadásul egyes kellemetlen bőrtünetek is rosszabbodhatnak a zimankós napokon. De vajon mit tehetünk, hogy ilyenkor is szép, puha legyen a bőrünk, nem utolsó sorban pedig megőrizze védő funkcióját?

A téli hónapokban nemcsak a hideg bőrkárosító hatásával kell megküzdenünk, hanem a kinti és a benti hőmérséklet közötti különbséggel, valamint a fűtött lakások száraz levegőjével is. Ettől a bőr külső rétege kiszárad, érdessé válhat, sőt esetleg apró sérülések, repedések is keletkezhetnek rajta. Különösen az arc és a kéz van kitéve a hidegnek, így ezekre fokozottan ügyelnünk kell – különösen az olyan érzékeny területeken, amilyen például az ajak.

Pótoljuk a nedvességet és a zsiradékot

A hideg okozta kellemetlen tünetek kivédéséhez kerüljünk mindent, ami túlságosan igénybe venné a bőrünket. A forró zuhany, kádfürdő nagyon jó érzés, ha egy szabadtéri program után átfagyva hazajutunk, de lehetőleg minél ritkábban alkalmazzuk, mivel nagyon szárítja a bőrt. A hétköznapokon sokkal jobb, ha langyos vízzel, rövid ideig zuhanyozunk, és olyan tisztálkodószereket választunk, amelyek  kímélik a bőrt. A bőrradírozást, ha teljesen elfelejteni nem is kell, szintén ritkábban vessük be. Jó hatásúak viszont a tápláló arcmaszkok, arcpakolások. A fényvédő (vagy fényvédőt tartalmazó nappali krém) azonban nem csak nyáron, hanem ilyenkor is fontos, különösen ha síelünk.

Az arclemosónkat és krémünket érdemesebb ilyenkor tartalmasabb, zsírosabb állapotúra cserélni, természetesen bőrtípusunkhoz, és a bőrünk esetleges érzékenységéhez alkalmazkodva. A testápolónk is jobb, ha közelebb áll a zsíros testvajhoz, mint a nagyon könnyű állagú lotionokhoz. Mivel a napunk nagy részét száraz levegőjű szobában töltjük, a hidratálás továbbra is fontos, így a legjobb az a krém, amelyik egyszerre gondoskodik a nedvesség és a zsiradék pótlásáról. Még jobb, ha a nedves bőrre kenjük fel a krémet, mivel így a felületi nedvesség egy részét is képesek vagyunk a bőrbe zárni.

Puha bőr hóban, fagyban

A bőrápolás önmagában nem elég

Ha a bőrünk kirepedezik, keressünk olyan ápolószert, amely vitaminokat, vagy olyan sebgyógyító hatású anyagokat tartalmaz, amilyen például az Aloe Vera. A repedések miatti apró sérüléseken ugyanis könnyebben bejutnak a kórokozók. Az érdes bőr leginkább a kezünkön jellemző ebben az időszakban. A kézmosást persze nem hanyagolhatjuk el – különösen az influenzajárványok idején –, de ha lehet, langyos vízzel és kímélő szappannal tegyük ezt. A táskánkban pedig mindig legyen egy kis kézkrém, hogy kézmosás után használhassuk. Esténként tartalmasabb, zsírosabb krémmel kenjük be a kezünket. Ha erre érzékenyek vagyunk, akkor napjában többször is használhatunk ajakírt, hogy megelőzzük a kicserepesedést.

A testápolás azonban sokaknak önmagában még nem elég. A száraz levegőjű szobákban érdemes párásítani, és télen is fogyasszunk minél több folyadékot! Amennyire lehet, védjük a bőrünket a hidegtől, ha a szabadba megyünk, viseljünk sálat, sapkát, kesztyűt.

 

Súlyosbodó tünetek

A kiszáradás, sőt maga a hideginger is ebben az időszakban több bőrbetegségnek súlyosbíthatja a tüneteit. A pikkelysömörrel, atópiás ekcémával, seborrheás dermatitisszel élők a gyulladásos foltok állapotának rosszabbodását és új gyulladások megjelenését tapasztalhatják ilyenkor. A rozáceás, érzékeny bőr sem szereti a hideget: pirosló értágulatokkal reagál rá. A problémás, pattanásos bőr is különleges ápolást igényel a téli mínuszok idején. Ha a megszokott ápoló krémeink ilyenkor nem elegendőek a tüneteink mérsékléséhez, akkor kérdezzük meg a patikust, mit ajánl, vagy érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki receptköteles készítményeket ír fel.

Csiki Judit

Vigyázzunk a fagyási sérülésekkel!

A hidegben kirándulva, vagy nem megfelelő ruhában, cipőben a bőr egyes részei túlhűlhetnek, károsodhatnak. A hideg okozta szövetroncsolódás sok tekintetben hasonlít az égési sérülésekhez. Tünetei között szerepel, hogy a bőr az érintett területen érzéketlen lesz, megduzzad, felhólyagosodik, kipirul. Ilyenkor a sérültet melegbe kell vinni, de semmiképp ne dörzsöljük a fagyott bőrfelületet, viszont minél hamarabb forduljunk orvoshoz!

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek