Pörgés és virágzás - 40 felett a nők...

Pörgés és virágzás - 40 felett a nők...

Egy nő életében ez egy nagyon gazdag és igazán sokszínű korszak. Az egyik negyvenes nő gyermeket szül, míg a másik már a korai menopauzától szenved. Az egyikük nőiessége virágzásának éli meg ezt a korszakot, míg a másikuk már az öregedés jeleit véli felfedezni magán, esetleg különféle panaszokkal keresi fel nőgyógyászát.

Szervezet

A ciklus

A termékenység ciklikussága az emberen kívül csak az emberszabású majmoknál fordul elő! A méhnyálkahártya megvastagszik, hogy folyadékkal és tápanyagokkal feltöltődve felkészüljön a megtermékenyült petesejt fogadására. Ha azonban a megtermékenyülés nem történik meg, a méhnyálkahártya lelökődik, és vérzés kíséretében távozik.

Pörgés és virágzás - 40 felett a nők...

A vérzés kezdetekor új ciklus kezdődik. Ezt a ciklust az agyalapi mirigy által termelt hormonok szabályozzák, amelyek között főszerepet játszik az ösztrogén. Az ösztrogén szintjének változása nagyon sok területen hatással van a női szervezetre.

Szülés

Manapság egyre gyakoribb, hogy egy nő negyven felett vállal gyermeket (akár az elsőt is). Dr. Demjén László úgy fogalmaz, hogy a terhesség nem betegség, hanem egy állapot – nem kell tőle annyira tartani, még ebben a korban sem. Nyilvánvaló, hogy a női szervezet fiatalabb korban nagyobb teljesítményre képes, tehát nem a negyven feletti szülés az ideális. De ma már szinte 100 százalékosan hatékonyak a genetikai betegségeket szűrő vizsgálatok, és megfelelő terhességgondozás mellett negyven felett is biztonsággal lehet babát vállalni. Mint nőgyógyász szakértőnk megjegyzi, a negyven feletti kismamák általában nagyon tudatosan állnak a várandóssághoz, tehát tájékozottak és felkészültek, ami jó.

Fogamzásgátlás

Míg fiatalon jó megoldás a fogamzásgátló tabletta, addig később már nem szívesen írják fel a nőgyógyászok, hiszen a korral fokozódik a vele járó trombózisveszély. Jobbak a hormonmentes megoldások, például az óvszer vagy a spirál. (Kevesen tudják, hogy a spirál nem a spermiumok haladását, hanem a megtermékenyült petesejt beágyazódását akadályozza meg.)

Korai menopauza

A termékenységre alkalmas időszak nagyjából mindenkinél ugyanannyi. Ebből következik, hogy aki hamarabb kezd menstruálni, annál a menopauza is nagyobb eséllyel következik be hamarabb, mint annál, akinek a nemi érése később indul meg. A magyar nőknek átlagosan 48 és 50 koruk között jön meg utoljára a menstruációjuk, azaz ekkor kezdődik a klimax. Igaz, sokaknál már korábban is jelentkeznek a menopauzára emlékeztető tünetek, ekkor premenopauzáról beszélünk. Szakértőnk szerint a modern életmód, azaz többek között a szervezetbe kerülő sok kemikália, fogamzásgátló és antibiotikum is tehet arról, hogy kimerül a petefészek működése. (A menopauza tüneteit az ötvenes korosztálynál részletezzük.)

Női betegségek

A negyvenes nők körében a mióma az egyik leggyakrabban előforduló betegség. A méh fala simaizomból áll. Ahogyan más szövetben, úgy a méh falában is előfordulhat sejtburjánzás: ezt hívjuk miómának, amely az esetek 99 százalékában szövettanilag jóindulatú. A mióma kezelhető műtéttel, hormonkezeléssel, ultrahanggal vagy – végső esetben – méheltávolítással.

Ami a daganatos megbetegedéseket illeti, a negyvenesek között a méhnyakrák a leggyakoribb. A méhnyakrákos esetek 99,7 százalékában kimutatható a HPV-vírus jelenléte a szervezetben. A megelőzés záloga a monogám párkapcsolat vagy a HPV elleni oltás. Évente egyszer mindenképpen érdemes méhnyakrákszűrésre menni.

Külső

Bőrünk rétegei

Bőrünk három rétegből áll. A hám (epidermis) a legkülső és legvékonyabb réteg. A hámot fenyegető egyik legnagyobb veszély a napfénykárosodás, amely életünk során összeadódik! A következő réteg az irha (dermis). Főleg a benne lévő kollagén és elasztin teszi bőrünket rugalmassá és ellenállóvá. Idővel a kollagénrostok lazulnak, emiatt a bőr megereszkedhet. A legmélyebb réteg a bőralja (subcutis). Itt halmozódhat fel a felesleges zsírréteg, ami egyénenként és testtájanként különböző mértékben lehet zavaró.

Arc

Mint dr. Révész Klaudia bőrgyógyász-kozmetológus mondja, a negyvenes éveinkben csökken a bőr hidratáltsága, kissé vékonyabbá válik a bőr. A stabil mimikai ráncok már az arc nyugalmi állapotában is látszanak, a nevetőráncok pedig elmélyülnek Rá kell szánni az időt arra, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb arc-, nyak- és dekoltázsápoló készítményeket: nappali és éjszakai krémet, valamint szemránckrémet.

Pörgés és virágzás - 40 felett a nők...

A naponta történő sminklemosás és arctisztítás alapvető. Havonta menjünk el kozmetikushoz vagy olyan kozmetológushoz, aki régóta foglakozik esztétikai kezelésekkel, és térképezzük fel, hogy számunkra milyen beavatkozások lennének megfelelőek. Szike nélküli megoldásokból is számtalan áll rendelkezésünkre, például de vannak, akik már a negyvenes éveikben plasztikai sebészhez fordulnak: ekkoriban a szemhéj korrekciója a legtöbbször kért beavatkozás.

Test

A felhalmozódó zsírréteg olyan esztétikai probléma, amit sokféle módszerrel eltávolíttathatunk, például elektrolipolízissel, ultrahangos zsírbontással, mezoterápiás zsírbontással vagy lipolízissel, infravörös rádiófrekvenciás kezelésekkel vagy plasztikai sebészeti módszerekkel. A szülés után megereszkedett has feszessége is visszaállítható. A különböző módszerek kiegészíthetik egymást, egyénre szabottan kell választani a különböző technikák között.

Haj

A haj a nő ékszere, mindenkit érzékenyen érint, ha hullani kezd. Ebben a korban a hormonális változások – a terhesség, a szoptatás, a fogamzásgátló szedése, a korai klimax – komoly hajhullást okozhatnak. Nem mindegy, hogy a hormonális egyensúly rendeződése után milyen gyorsan regenerálódik a hajhagyma, és milyen minőségben nő ki a haj. Idejekorán foglalkozzunk a problémával, forduljunk bőrgyógyászhoz! Fontos tisztázni a hajhullás okát, hiszen ettől függ, hogy endokrinológiai kezelésre van-e szükség, vagy esetleg csak az ásványi anyagok hiányát kell pótolnunk.

Megelőzés

A bőrünk későbbi állapota attól is függ, hogy most, a negyvenes éveinkben hogyan ápoljuk, mit teszünk meg érte. Ne vigyük túlzásba a napozást és a szoláriumozást, ha még sokáig szép bőrt szeretnénk! Mondjunk le a dohányzásról! Sportoljunk! Ahogyan a szervezet egészségének, úgy a sport a bőrnek is jót tesz, fokozza a vérkeringést, az anyagcserét és a méregtelenítő folyamatokat.

A lelki folyamatok változásáról cikkünk folytatásában olvashat a következő oldalon!

Lélek

Pörgés

Kránicz Ágnes szakpszichológus szerint minden kornak megvan a maga életfeladata. Ha ezt teljesíteni tudjuk, s megéljük azokat a lehetőségeket, amiket hoz az élet, akkor később sem fogjuk visszasírni a korábbi időszakokat.

A negyvenes évek a pörgés időszaka, amikor a munkában is csúcson lehet a nő, és a családban, az anyaságban is kiteljesedhet – bár nem feltétlenül egyszerre.

Anyaság

A legtöbb negyvenes nőnek kis- vagy kamasz gyerekei vannak, akik sok figyelmet és energiát igényelnek. Nagyon fontos, hogy vegyünk részt a gyerek életében. Próbáljuk ki azt az apró praktikát, hogy elhatározzuk: naponta 15 percet rászánunk arra, hogy csak a gyerekünkkel legyünk, de úgy, hogy közben nem kavarjuk a rántást, nem vesszük fel a telefont, nem indítjuk be a mosógépet és nem azon jár az eszünk, hogy hol van éppen a férjünk. Az a lényeg, hogy minőségi időt töltsünk együtt. Keressük meg erre a legalkalmasabb napszakot! Gyakoroljuk azt, hogy gondolatban is ott legyünk vele, hogy igazán oda tudjunk figyelni rá.

Pörgés és virágzás - 40 felett a nők...

Sokakat a saját maximalizmusuk hajszol kétségbeesésbe. Jobb, ha elfogadjuk, hogy nem tudunk minden feladatot tökéletesen végrehajtani egyedül, de ez nem baj. Vegyük igénybe a lehetséges segítséget, például a nagyszülőket! Ekkor viszont viseljük el, hogy ha nem mi mentünk a gyerekért az oviba, akkor nem nekünk fogja először elmesélni a napját. Vagy ha mégis mindent mi magunk akarunk csinálni, annak megint csak ára van: karikás lesz a szemünk, és nem lesz időnk megmosni a hajunkat…

Párkapcsolat

Kránicz Ágnes sok esküvőt és sok válást lát a környezetében. Azt tapasztalja, hogy sokan úgy állnak a párkapcsolati problémákhoz, hogy „legfeljebb majd elválok, és kész.” De ennek súlyos következményei vannak a gyerekekre nézve. Bölcsebb lenne még azelőtt átgondolni, hogy rendben vannak-e köztünk az alapok, mielőtt összekötnénk az életünket. Aki esetleg negyvenesként alapít családot, gondolja át a párjával kapcsolatban a következőket. Jó-e vele a szex? Tudunk-e beszélgetni? Jó apja lesz-e ez a férfi a születendő gyerekeknek? Kevés szó esik róla, de – minden öröme ellenére – a gyerekszületés egyfajta krízis, megpróbáltatás a párkapcsolat szempontjából. Mint szakértőnk fogalmaz: jó esetben a gyerek megerősíti a kapcsolatot, rossz esetben pedig gyengíti.

A párkapcsolat attól fog jól működni, hogy figyelembe vesszük a másik igényeit, és megpróbálunk az ő szeretetnyelvén beszélni. Egyesítsük az erőnket, osszuk meg a feladatokat. Ne csak elvárjuk az elismerést, hanem tanuljuk meg mi is megbecsülni a férjünk teljesítményét, igyekezetét – legyen az pénzkeresés vagy fűnyírás.

Sorozatunk többi részét itt találja:

Új egyensúly - 50 felett a nők...

Nem csak a húszéveseké! - 60 felett a nők...

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek