Polyák-Homonnay páros: Külön utakon, mégis együtt

Polyák-Homonnay páros: Külön utakon, mégis együtt

Mivel mindketten előadóművészek, esetükben a pálya valamennyi hátránya összeadódik, a színpadi jelenléttel járó pszichés feszültségtől az éjszakai életmódig. A Polyák Lilla, Homonnay Zsolt művészházaspár azonban saját és gyermekeik érdekében életmódot váltott, az eredmény pedig mínusz kilókban és kiegyensúlyozott teljesítményben mérhető. A musical, az operett és a duettek ünnepelt házaspárja nem kíván hittérítőként érvelni, példájukat azonban szívesen megosztják.

Patika Tükör: Olyan slank! Koplalt?

Homonnay Zsolt: Én? Dehogy! Csak Lilla nem ad enni… Egyébként újabban minden kollégám ezzel jön. Igaz, lecsúszott rólam egy tízes, és ezek szerint látszik. Persze ez nagyrészt Lilla érdeme, ő állította át a családot az egészséges életmódra. Nem bigott módon csinálja, és a hűtőt sem lakatolja le. Azzal úgysem érne el eredményt, ugyanis két kiskamasz fiúnk van, ők folyamatosan esznek.

Polyák Lilla: Nálam sokáig tartott az útkeresés, mert a miénk is hízékony család, ezért a gyerekkoromat végigkísérte a testsúlyom miatti gúnyolódás. Tizenöt évesen vegetáriánus lettem, ami lehet, hogy még korai volt. Akkoriban nem volt ilyen kultúrája idehaza az egészséges életmódnak, ezért mindent csak ösztönösen csináltam. Figyeltem a családom tagjait, nem vettem észre, hogy bármelyiküket is megviselte volna. Kis hús, hal néha azért van, persze sok zöldséggel.

PT: Elég csak az étkezésen változtatni, vagy más is kell?

Homonnay Zsolt: Imádunk sportolni, a srácokkal gyerekkorunk óta sokat focizunk, mozgunk, ők ma már külön is sportolnak. Az aktív, mozgásban gazdag életvitel fontos, ami Lilla és az én esetemben kicsit mást jelent, mint a civileknek. A színházi és egyéb előadói munkával járó elfoglaltságok mindegyike mozgásos, egy-egy énekes-táncos darab próbája, előadása felér egy edzőteremben, vagy a sportpályán töltött edzéssel. Ráadásul én még szenvedélyes hobbifocista is vagyok, de a kardioedzéseket sem vetem meg. Azonban az igazi kedvencem a lovaglás.

Polyák Lilla: Az étrend és a sport mellett évente legalább kétszer méregtelenítünk, léböjt-vagy gyümölcskúra formájában. De nem akarok hittérítő lenni, akit érdekel, az úgyis látja rajtunk az eredményt.

Homonnay Zsolt: Amikor Berlinbe szerződtem, akkor tapasztaltam, hogy ott legalább 15 évvel előrébb tartanak életvitelben, egészségtudatos gondolkodásban. Emlékszem, milyen mellbevágó volt, amikor szembesültem azzal, hogy évente 40-45 kilogramm káros anyag jut az ember szervezetébe. Nyilván nem lehet teljesen kiiktatni a civilizációs ártalmakat, de mérsékelni igen.

Polyák Lilla: Amennyire tehetjük, előnyben részesítjük a bioélelmiszereket, a házikenyeret például saját őrlésű gabonából készítjük. Nagy „felfedezésem” a magliszt, otthon én gyúrom a tésztát. Heti egyszer a kemencénkben sütök lepényt, ami egyben nagyon kellemes közösségi élmény is a családnak.

Polyák-Homonnay páros: Külön utakon, mégis együtt

PT: Manapság mi kell ahhoz, hogy egy házaspár külön-külön és együtt is sikeres legyen?

Polyák Lilla: Szerencsésnek érzem magam, mert nagyon jó színházi feladataim vannak, és a popzenét sem kell teljesen nélkülöznöm az életemből. Több musical CD-n is közreműködtem, Zsolttal eddig két közös lemezünk jelent meg: a Ketten című albumunk 2009-ben, a Két szív egy évvel később született. A televíziós szerepléseket persze mindig kiemelt figyelem övezi, ezért különlegesen kedves számomra az Eurovíziós Dalfesztivál válogatója, amelyen 2013-ban és idén is szerepeltem.

Homonnay Zsolt: Bevallom, sokáig meg sem fordult a fejemben, hogy valaha operát is énekelhetek. Kezdetben csak gitároztam egy zenekarban, ahol senki sem akart énekelni, végül nekem jutott ez feladat, így kezdődött minden. Őszinte hálával tartozom énekmesteremnek Bagó Gizellának, a moszkvai Csajkovszkij Akadémián végzett egykori operaénekesnek. Tőle tanultam meg azt, hogy ha valakinek tenor hangja van, az felelősséggel is jár, és folyamatosan fejlesztenie kell magát. A klasszikus hangzásvilág olyannyira közel került hozzám, hogy Nagy Sándorral és Balczó Péterrel 2005-ben megalapítottuk az Adagio együttest, amely crossover stílusban ötvözi a modernebb hangzást a klasszikus műfajokkal.

PT: Így jutottak el a duettekig: önök hová helyezik ezt a műfajt?

Polyák Lilla:  Telt házas koncertjeinken tapasztaljuk, hogy az emberek igenis kedvelik a harmóniát, fontos, hogy ilyenkor adjunk valami mást is a közönségnek. Kedvelem ezt a műfajt, mert a párod minden rezdülését érezni kell ahhoz, hogy hiteles legyen az előadás.

Homonnay Zsolt: Azt hiszem, az embereknek átjön, ha a látott páros nem csak a színpadon, hanem az életben is egy párt alkot, együtt nevelik gyermekeiket. A legnagyobb dicséret az volt, amikor az egyik néző odajött hozzám, és azt mondta: aki átélte ezt a koncertet, az egy kicsit jobb ember lett.

PT: Mikor és hol láthatók a következő hetekben?

Polyák Lilla: Nemrég a Karcolás című új dalommal ringbe szálltam a Dal című műsorban az Eurovíziós szereplésért. A friss szerzemény kapcsán új projekttel, egy koncerttel turnézom országszerte. A koncertsorozat részeként egy októberi budapesti nagykoncertre is készülök, amelynek a tervek szerint a RAM Colosseum ad majd otthont. Popkarrier építése mellett nem hanyagolom el a színházat: a Madách Színházban most mutattuk be a Tanulmány a nőkről című zenés komédiát.

Homonnay Zsolt: Több operettszínházi produkció után nemrég felkérést kaptam két operaszerepre is. A nyári Szegedi Szabadtéri Játékokon Kodály Zoltán Háry Jánosának címszerepében mutatkozom be. A másik debütálására az Operettszínházban kerül majd sor egy kortárs magyar produkcióban, melyet két kisopera, Vidovszky László Nárcisz és Ekhója, valamint Dubrovay László Váltságdíja alkot. Utóbbi előadás önmagában is színháztörténeti esemény lesz, hiszen ez lesz a darab ősbemutatója. Emellett az Operettszínházat sem hanyagolom, a Verebes István rendezte Cirkuszhercegnőben játszom.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek