Pihenni tudni kell!

Pihenni tudni kell!

Ahhoz, hogy az élet minden területén a legjobbat adjuk magunkból, az egészséges táplálkozáson, a rendszeres mozgáson és az elegendő alváson kívül pihenésre is szükség van. Nem mindegy azonban, hogy ezt a tévé előtt heverészve, vagy aktívan és hatékonyan kikapcsolódva töltjük.

Egy jóleső séta vagy felüdítő jógafoglalkozás noha aktívan, de a pihenés kategóriájába tartoznak. Próbálja ki mennyivel jobban esik a semmittevésnél!

Ha csak fél órája van

1. Válassza az infraszaunát!

Az infrakabin, a kellemes meleg hatékonyan oldja a stresszt, ellazítja a feszült elmét és a begörcsölt izmokat. A szauna ezen típusában nem a levegőt hevítik, az infravörös sugarak közvetlenül a bőrt melegítik annak mélyére hatolva. Ezáltal nem érezzük olyan fojtónak a meleget, felszabadulnak és az izzadással eltávoznak a bőr mélyén lévő méreganyagok és ellazulnak az izmok. Edzés előtt bemelegítésként, vagy tréning után levezetésként is kiváló.

2. Nyújtózkodjon egy kicsit!

A nyújtó gyakorlatok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a stressz, az egyoldalú vagy túlzott terhelés (például ülőmunka), vagy rendszeres és intenzív sport hatására megrövidült izmok elérjék vagy akár fokozzák eredeti mozgásterjedelmüket. Biztosan észrevette már, hogy ha feszült, a válla és a nyaka megmerevedik. Bizonyára izomlázat is átélt már, aminek hatására nehezebben mozgott. A nyújtó gyakorlatok megszüntetik ezt a merevséget, és közben a lelket is rugalmasabbá teszik. Sokszor az is jól jöhet, ha ott húzza-nyújtja a testét, ahol jólesik, arra azonban ügyeljen, hogy ezt laza bemelegítés után melegben tegye.

Pihenni tudni kell!

3. Utazzon képzeletben!

Az álmodozás, ha jól csináljuk korántsem az élet megrontója, épp ellenkezőleg, szebbé, hatékonyabbá tehetjük vele életünket. Ha úgy érzi, semmire nem jut ideje, csak kapkod és fáradt, szakítson egy negyed órát egy képzeletbeli utazásra. Vonuljon el egy csendes zugba, helyezkedjen el kényelmesen, csukja be a szemét és képzeljen el egy olyan helyet, ahol igazán jól érzi magát. Lássa a legapróbb részletekig, figyelje meg az illatokat, a hangokat. Lássa saját magát ebben a megnyugtató, szívderítő környezetben. Meglátja, a negyed óra bőven elég, hogy feltöltődve térjen vissza munkájához.

Ha akad néhány szabad órája

1. Válasszon egzotikus masszázst!

Egy különleges, olajos, az egész testet alaposan átmozgató masszázs szintén remek alkalmat nyújt a kikapcsolódásra. A feszült izmok ellazulnak, a stressznek nyoma veszik, új, friss gondolatok töltik meg a fejet és rugalmasabbá, energikusabbá válik a test. Íme néhány, melyet érdemes kipróbálnia:

Lomi-lomi masszázs: Alkarral végzett olajos masszázs, mely energiával tölt fel és relaxál.

Thai masszázs: Száraz masszázs, azaz a kezelés speciális masszázsruhában történik, a masszőr az egész testét használja hozzá. Nyújtja és lazítja az ízületeket.

Lávaköves masszázs: A test energetikailag fontos pontjaira felmelegített bazaltköveket helyeznek, majd az olajos kövekkel végzett lágy mozdulatokkal tökéletesen kioldják a testből a feszültséget.

Mauri masszázs: A lágy polinéz zenére áramló mozdulatokkal végzett masszázs harmóniát teremt a test és a lélek között.

2. Jógázzon!

A jógapózok, a légzőgyakorlatok és a relaxáció egy olyan ideális kombinációt alkotnak, melyre elegendő másfél óra, mégis tökéletes ellazulást garantál. Az óra végére nyoma sincs az izomfeszülésnek, az idegességnek, a cikázó gondolatoknak, marad a mindent elöntő hála érzése, önmagunk felé is, hogy rászántuk az időt a gyakorlásra. Először mindenképp érdemes szakképzett jógaoktató segítségével belekóstolni e csodálatos rendszerbe. Később az önálló gyakorláshoz esetleg egy jóga dvd vagy videokazetta is jó megoldás. Nem csak testben, lélekben is rugalmasabb és teherbíróbb lesz a gyakorlás hatására, megtanulja, hogyan engedje el a felesleges dolgokat az életéből és vonzza be azt, amire szüksége van.

Ha egy egész napot a lazításra szán

1. Menjen zöldbe!

A fák közt, folyóparton eltöltött nap hihetetlen energiákkal ajándékozhatja meg. Ugyan megszoktuk már, szinte észre sem vesszük, de a városban még éjszaka is van egy alapzaj, ami a természetben végre nem terheli szervezetünket. Az egészen másfajta, szokatlan hangok új ingerként nyugtatnak és élénkítenek egyszerre. A csörgedező patakok, vízesések, fenyveserdők közelében, hegyekben jelentős a negatív ionok koncentrációja a levegőben. Ezek a molekulák hatékonyan szüntetik meg a fejfájást, a koncentrációzavarokat, a kimerültséget, a pszichés feszültséget. Még hatékonyabb a feltöltődés, ha könnyű testmozgással, tempós sétával, laza kocogással köti össze. Meglátja, másnapra mintha kicserélték volna.

Pihenni tudni kell!

2. Tartson tisztítónapot!

Elszántabbak léböjtnappal, kezdő tisztulók gyümölcsnappal segíthetik szervezetük méregtelenítését. Az egyféle, lehetőleg idénygyümölccsel, frissen facsart gyümölcslével, forrásvízzel, méregtelenítő gyógyteákkal végzett kúrákhoz nem kell nagyobb erőfeszítés, bárki elvégezheti, ha úgy érzi, sokat evett, elrontotta a gyomrát, egy partin többet ivott a kelleténél, vagy egyszerűen csak szeretné hagyni, hogy szervezete fellélegezzen egy kicsit. Ha több napos kúrába szeretne belevágni, érdemes orvos, természetgyógyász segítségét kérni, de legalább megfelelő szakkönyveket beszerezni.

3. Hódoljon a spa-élménynek!

Egy egész nap a kényeztetés jegyében: ezt kínálják a legújabb wellness-szállodák spa-részlegei. Egy ideális élmény-napon váltogassa az aktív és passzív pihenési formákat, a felüdülés így garantált. Kezdjen az edzőteremben, laza kardioprogrammal a futógépen, az ellipszistréneren, vagy az edzőgépek legújabb generációját képviselő wave-en. Háromnegyed óra elteltével folytassa az izzadást a szaunában. Egy finom zuhany után irány az úszómedence, kényelmes tempóban ússzon le jónéhány hosszt. A hátúszás ne maradjon ki, ez az úszásnem a legkedvezőbb a gerinc és a hátizmok szempontjából. A fáradalmakat pihenje ki a gyógynövénykamrában vagy a sókamrában. Könnyű délutáni ebéd után ejtőzzön egy kicsit, ússzon még egy keveset, majd üljön be a gőzbe. Felpuhult bőrének ezután nagyon jót fog tenni egy szépítő, bőrradírozással egybekötött masszázs, ami legalább másfél órán át tartson. Otthon hamar bújjon az ágyba, másnap új emberként ébred majd.

Kapcsolódó írások