Patikaszerek cukorbetegeknek

Patikaszerek cukorbetegeknek

Világszerte nő a diabéteszesek száma, és egyre többen fordulnak gyógyszereken kívüli megoldásokhoz is. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre? Ezekről a lehetőségekről lesz szó a következőkben.

Megelőzhető-e pirulákkal a diabétesz?
A szervezetnek bizonyos mikrotápanyagokkal való ellátottsága szerepet kaphat a cukorbetegség megelőzésében.
- A korai probiotikum-bevitel mérsékelheti az 1-es típusú diabétesz kialakulásának a rizikóját;
- A magasabb D-vitamin-bevitel csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. Mindez különösen fontos annak fényében, hogy Európa lakossága döntően D-vitamin-hiányos;
- A krómpótlás javíthatja a szénhidrát-toleranciát, és akár 27%-kal csökkenti korunk „pestisének”, a 2-es típusú cukorbetegségnek az előfordulási kockázatát.
- A 2-es típusú cukorbetegség előfordulási gyakorisága fordított arányban áll a magnéziumbevitellel. Kimutatták, hogy a diabéteszesek 88,6%-ánál a tényleges napi magnéziumbevitel elmarad az ajánlott napi tápanyagbeviteltől.
- Érdemes lehet halat is fogyasztani, ugyanis ázsiai vizsgálatok a halfogyasztás és az ómega-3-bevitel pozitív hatásáról számoltak be.Patikaszerek  cukorbetegeknek

Milyen megoldás segíthet a már kialakult  cukorbetegségnél?
Felnőtteknél, 2-es típusú cukorbetegségnél a következőkben – a teljesség igénye nélkül – felsorolt patikaszerekkel történtek kutatások vagy vizsgálatok.
- B1-vitamin
- Eikozapentaénsav (EPA)
- Fahéj (Cinnamomum sp.) (Trigonella foenum-graecum)
- Gyömbér (Zingiber officinale)
- Keserű dinnye  (balzsamkörte, Momordica charantia)
- Króm
- Magnézium
- Nagy csalán (Urtica dioica)
- Pecsétviaszgomba  (Ganoderma lucidum)
- Probiotikumok
- Rezveratrol
- Szilimarin
- Vanádium

Noha egyelőre egyik említett szerről sem jelenthető ki, hogy „gyógyszerszerű” hatása lenne cukorbetegségben, egyes készítmények rendszeres alkalmazása akár 0,5%-kal is csökkentheti a cukorbetegség egyik fő laborparaméterének, a glikált hemoglobinnak (HbA1c) a szintjét, illetve mérsékelheti a diabéteszesszövődmények rizikóját.

Az átlagosnál több tapasztalat gyűlt össze a fahéjjal és a krómmal kapcsolatban, amiknek a készítményei a patikákban is fellelhetők.

Fahéj – a cukorbetegek fűszere
A fahéj sokkal több, mint egy közkedvelt fűszer. A fahéjfa kérge jelentős mértékű csökkenést idézhet elő az éhomi vércukorszintben, illetve hozzájárulhat ahhoz, hogy a vércukorszint éles kiugrásoktól, extrém ingadozásoktól mentes legyen.

A fahéjból kezdő dózisként napi körülbelül 1 gramm szedését ajánlják, ami a továbbiakban napi 1,5 grammra emelhető. Az élelmiszerként beszerezhető fahéjőrlemény bevétele annak por állaga miatt nehézséggel járhat, aminek a leküzdésére sokan a fahéjpor különféle ételekbe (pl. joghurt) való belekeverését javasolják. Ennél egyszerűbb megoldást és pontos dozírozást lehet elérni a tablettázott vagy kapszulázott fahéjas étrend-kiegészítőkkel, melyeket könnyebb lenyelni.Patikaszerek  cukorbetegeknekKróm – a diabéteszesek nyomeleme
A cukoranyagcserére kifejtett hatását illetően az egyik legtöbbet tanulmányozott mikrotápanyag a króm. A lakosság nagy részénél, köztük a cukorbetegeknél is, valószínűsíthető a króm hiánya. A 2-es típusú, idős korú, vércukorszint-csökkentő gyógyszert szedő betegeknél a plusz krómbevitel kedvező hatását vizsgálatok is igazolják.
Ismert, hogy az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség gyakran együtt járnak, és a fogyás javíthatja a cukorbetegek állapotát. Ezt tudva különösen előnyös az, hogy a króm segít a farkaséhség legyőzésében és támogathatja a fogyókúra eredményességét.
Nem mindegy azonban, hogy milyen krómos készítményt választunk! A króm felszívódása és biohasznosulása a szerves formájú vegyületeiből magasabb, mint a szervetlen sóiból. Érdemes tehát szerves formájú krómot (pl. króm(III)-pikolinát vagy krómos élesztő) vásárolni.

Legyünk tudatában annak, hogy…
- az említett szerek a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek mellett, nem pedig azok helyett alkalmazhatók,
- a kezelőorvossal egyeztetni kell a különféle szerek szedését, mivel azok alkalmazása jó esetben a vércukorszintre ható gyógyszerek dózisának a csökkentését teheti szükségessé,
- „természetesnek hitt” szerek esetén is felléphetnek mellékhatások,‒ leggyakrabban gyomor- és bélrendszert érintőek. Lehetnek azonban súlyosabb mellékhatások is, a keserű dinnye esetében például abortuszt előidéző hatást is leírtak.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek