Patikai segítség rákosoknak

Patikai segítség rákosoknak

Magyarországon a vezető halálokok között szerepelnek a daganatos betegségek, aligha van olyan ember, akinek ne lenne közeli vagy távolabbi tapasztalata a rákkal. Sokan keresik a gyógyulás útját, reménykedve, minden áron. Dr. Kovács Zsolt gyógyszerész azt a kérdést járja körül, hogy ebben az esetben milyen segítséget kaphat a beteg a patikákban.

A téma érzékenységét részben az adja, hogy rendkívül bonyolult megmondani, hogy a daganatos betegnek mi jó, mi való és mit lehet adni. Mert egyrészről létezik az orvostudomány, amely tudása legjavát adva kezeli a rosszindulatú daganatokat, és vannak azok az alternatívák, amelyekben a beteg hisz. Az alternatív kezelésekkel kapcsolatban a nyugati orvoslásnak ritkán van egyértelmű véleménye. Nehéz a patikus dolga, amikor a beteg bejön például egy fájdalomcsillapító tapaszért és kiegészítő kezelésként szeretne még ilyen vagy olyan szert, amiről hallott a tévében, olvasta az interneten, netalán a szomszédjánál bevált. A rosszindulatú daganattal kezelt emberek olyan pszichés állapotban vannak, hogy amiben hisznek, azt ki is akarják próbálni.

A daganatos betegségek mellékhatásai

A daganatos betegek jelentős részénél szinte a legelső mellékhatás a hányinger, hányás. Különösen a hölgyeket rendkívül megviseli a hajhullás, ami szintén gyakori mellékhatása a terápiáknak.  Ezekre is megvannak a megfelelő, szakorvos által ajánlott készítmények, amelyek enyhítik a sokszor rendkívül rossz közérzettel járó tüneteket, enyhítik a hányingert vagy serkentik a haj és a szőr növekedését, a bőr regenerálódását.
A betegek a daganatos terápiák során legyengülnek, az immunrendszerüket erősíteni kell nagydózisú vitaminokkal. Megváltozik a bélműködés, székrekedés, hasmenés, gyomorégés fordulhat elő annak függvényében, hogy milyen ki milyen kezelést kapott.

Patikai segítség rákosoknak

Bár az utóbbi években a sugárterápiaként alkalmazott technológia sokat változott és ma már nem okoz súlyos, maradandó bőrelváltozásokat, de azért a legtöbb beteg bőre érzékennyé válik a sugarazás után. Egyes orvosok különösen preferálják a magisztrális bőrnyugtató készítményeket, mások a kész termékeket írják fel.

Legnagyobb segítség a tájékozottság!

A daganatos betegek számára sok cég fejleszt és ajánl különböző gyógyhatásúnak mondott vizeket, tablettákat, porokat, amelyek patikai forgalomba kerültek. A betegek érzékenyek ezekre az információkra, így előbb-utóbb szeretnék kipróbálni, vagy sokszor a családtagjuk, szeretteik vásárolják meg, bízva a mielőbbi gyógyulásban. Ezekre a termékekre éppúgy vontakoznak bizonyos előírások, mint bármely, receptre felírt gyógyszerekre, tehát minden esetben érdemes megkérdezni az adagolási, szedési előírásokat.

Forduljon gyógyszerészéhez?

Nem egyszer jönnek be betegek a patikába és kérdezik meg gyógyszerészüktől, hogy mit javasol a problémájára, a daganatos betegséggel kezelt betegek sincsenek másként, különösen akkor, ha évek során kialakult egy személyes, bizalmi kapcsolat a szakemberrel.  Csakhogy az ilyen összetett terápiákat igénylő betegségek esetén, mint amilyen a daganatok kezelése, a patikus nem mondhat szakvéleményt, a kezelések mellékhatásait enyhítő szerekről viszont korrekt, szakmai tájékoztatást nyújt.

Figyelmeztető jelek

Nem fáj, nincsenek tünetek, észrevétlenül támad a daganat. Ezért is olyan váratlan, amikor kiderül a betegség. Nézzük, meg, hogy a leggyakoribb daganatos betegségekre milyen jelek figyelmeztetnek!

Bőrrák: Ha a festékes anyajegyek színe, mérete, formája megváltozik vagy 35 év felett új festékes foltok jelennek meg, illetve vérzés, nem gyógyuló sebek, fekélyek esetén mindenképpen minél előbb keressünk fel egy bőrgyógyász szakorvost.

Mellrák: Korai, jellegzetes tünet lehet a leggyakrabban önvizsgálat során felfedezett különálló, nem nyomás érzékeny, nem körülhatárolt, tömött vagy kifejezetten kemény tapintatú, nem elmozdítható csomó illetve a bimbó váladékozása.

Fül-orr-gége daganatok: Jellegzetes panasz lehet az idegentest vagy gombóc érzés, később, amikor a daganat növekszik, fulladásérzés is felléphet főként fekvő helyzetben, illetve a nyelés is nehezítetté válik.

Méhnyakrák: Előrehaladott stádiumban a daganat bővebb folyással vagy vérzéssel jelentkezik. Gyakori panasz a derék-, kismedencei fájdalom, illetve az alsó végtagok ödémája.

Prosztata rák: Jellegzetes tünete lehet a gyakori vizelés, a vizeletürítés zavara, véres vizelet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek