Hirdetés
Party drog segíthet a gyógyíthatatlan betegeken

Party drog segíthet a gyógyíthatatlan betegeken

Az ecstasy néven ismert tiltott pszichoaktív szerrel végeznek kísérletet jövőre a kaliforniai Marin megyében - írja az MTI. Azt vizsgálják, hogy az entaktogén, vagyis a társas kapcsolatokat könnyítő metiléndioxi-metamfetamin (MDMA) segíthet-e enyhíteni a gyógyíthatatlan betegek szorongását.

Legalább egy tucat olyan gyógyíthatatlan beteget vonnak be egy tesztbe, akiknek legalább kilenc hónap túlélést jósolnak az orvosok - közölte Brad Burge, a projekt főfinanszírozójának, a  Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies szóvivője.

Party drog segíthet a gyógyíthatatlan betegeken

A kísérlet alanyai véletlenszerűen kiválasztva kapnak egy teljes adag, vagyis 125 gramm MDMA-t vagy placebót. A teljes adagot kapók később kérhetnek még tovább fél adagot, illetve a hatóanyag nélküli szert fogyasztók is kérhetnek majd MDMA-t. Az orvosok azt akarják megállapítani, hogy lelhetnek-e bizonyos fokú békét azok a súlyosan beteg emberek, akik bénító szorongástól, félelemtől vagy depressziótól szenvednek a diagnózis miatt.

Egy olyan anyagról van szó, amely segítheti a mély, erőteljes és gyorsan ható pszichoterápiát - mondta a kísérlet vezető orvosa, Philip Wolfson a San Francisco Chronicle lapnak. Wolsfon szerint az "ecstasyélménynek" jelentős átalakító ereje lehet.

A kísérlet résztvevői öt-hat órás csoportterápiákon vesznek részt képzett terapeuták vezetésével. Eredmények 12-15 hónapon belül várhatók.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend