Pár szó a meddőségről

Pár szó a meddőségről

Nagyon sok pár rémálma a meddőség. Becslések szerint világszerte minden hetedik párnak gondot okoz a teherbe esés. Hazánkban körübelül 20%-os meddőségi arányról beszélnek a szakemberek. Ez becslés szerint körübelül 200 000 párt jelent.

Mindkét nem lehet meddő

Általánosságban elmondhatjuk, hogy egy párnál 30-40%-ban a nő a gyermektelenség oka, és ugyanilyen arányban fordul elő, hogy a férfi meddő.

Pár szó a meddőségről

A nők a korral egyre kevésbé termékenyek. Egy 35 éves nőnek 94% az esélye, hogy rendszeres védekezésmentes szexuális élet mellett 3 év próbálkozás alatt teherbe esik. Ez az esély egy 38 éves nőnél már csak 77%. A férfiak esetében ez a tendencia kevésbé tisztázott.

A meddőség lehetséges okai:

Oka lehet, ha a petesejt nem az optimális időben szabadul ki a megtermékenyítéshez (LUF szindróma), vagy nem lép be a petevezetékbe. A férfiaknál pedig, ha  a hímivarsejtek nem képesek elérni a petesejtet, így nem sikerül a megtermékenyítés, ezért a  petesejt beágyazódása sikertelen. Egyre inkább ismert, hogy a petesejt minősége nagyon fontos, és ezért az idősebb korú nők esetében kisebb az esély a sikeres megtermékenyülésre.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek