Pajzsmirigyproblémák - pánikra semmi ok!

Pajzsmirigyproblémák - pánikra semmi ok!

Fontos hormontermelő szervünk a pajzsmirigy. Szerencsére napjainkban megbetegedéseinek döntő többsége nagy hatékonysággal orvosolható.

A nők 10 százalékát érintő pajzsmirigy-alulműködésen  túl a hazai lakosságot leginkább érintő pajzsmirigy-problémák a túlműködés és a göbösödés(cikkünk a Patika Tükör áprilisi számában). Ezek mellett jóval kisebb arányban fordul elő a pajzsmirigy gyulladása, illetve a szerv daganatos megbetegedése.

Pajzsmirigy-túlműködés (hipertireózis)

A pajzsmirigy-túlműködés az okozott kellemetlen panaszok miatt súlyos állapotnak tűnhet, ám a kórkép prognózisa szerencsére igen jó. Ritkább esetben jódhiánnyal összefüggésben alakul ki, hazánkban inkább az autoimmun eredetű túlműködés fordul elő - ez a Basedow-kór. Jellemzően valamilyen stresszesebb esemény indítja el a betegséget, amelynek során a szervezet a pajzsmirigy-sejteket fokozott hormontermelésre serkentő ellenanyagokat hoz létre.

Hirtelen jelentkező, sajátos tünetegyüttes utal a kórkép meglétére. A legárulkodóbb tünet a nyugalmi helyzetben is tapasztalható magas pulzusszám, amely fogyással, izzadással, és állandó feszültséggel, idegességgel egészül ki.

Pajzsmirigyproblémák - pánikra semmi ok!

A Basedow-kór kezelése mindig gyógyszeresen kezdődik, amelynek során a betegnek hormontermelést gátló szert adnak. Amennyiben a gyógyszer elhagyása után újra megjelenik a betegség, a problémát végleg megszüntető műtéti beavatkozást vagy jódizotóp-kezelést javasolnak a szakemberek.

Göbösödés

A normális pajzsmirigy-állományból előboltosuló, vagy eltérő tapintatú göbök tünetként jelezhetnek pajzsmirigy-problémát, de emellett a jóindulatú göbös golyvát önmagában is betegségnek tekintik. Kialakulásában elsősorban a jódhiány játszik szerepet: Magyarország nagy része mérsékelten jódhiányos terület, és ennek megfelelően a betegek aránya is nagyobb, mint például a skandináv országokban.

Az esetek nagy részében ártalmatlan elváltozásról beszélhetünk, amely gyakran nem is okoz panaszt. Méretétől és elhelyezkedésétől függően a beteg észlelhet csomót a nyakán, tapasztalhat nehézlégzést, nyelési problémákat, illetve gombóc-érzést. A göb felismerésében fontos lépés a háziorvos által is elvégezhető tapintásos vizsgálat.
Manapság a kiújulást megelőzendő műtét során a göböt a környezetével együtt távolítják el, kivéve az érintett lebeny nagy részét. Így a későbbiekben a beteget nem kell újabb operációnak kitenni ezzel elkerülhetővé válnak az esetleges szövődmények. Az eltávolított terület nagyságától függően nagyobb eséllyel alakulhat ki csökkent pajzsmirigy-működés, ez az állapot azonban gyógyszerrel tökéletesen orvosolható.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek