Pajzsmirigy túlműködés vagy alulműködés?

Pajzsmirigy túlműködés vagy alulműködés?

A WHO adatai alapján mintegy 750 millió embert sújt valamely pajzsmirigy betegség. A nőket jellemzően sokkal inkább, mint a férfiakat.

Ili mindig csinos, pörgős csaj volt. A középiskolában rajongtak érte a lányok és a fiúk, fáradhatatlan volt, a bulik és a házi kosármeccsek sztárja. Néhány éve talákoztunk, s már messziről feltűnt feltűnően lassú mozgása, fáradtsága. Megdöbbentő vol a változás. Hol van a régi lendület?- kérdeztem. – Ne is mondd! - panaszkodott Ili - állandóan fáradt vagyok, mindig tudnék aludni. És látod, már mozogni sincs kedvem, ezért csak hízok és hízok, rá sem merek állni a mérlegre. Az orvos most elküldött egy komolyabb vizsgálatra, remélem, visszakapom a normál életemet!”

Szerencséje volt, időben rájöttek, hogy a pajzsmirigy alulműködés okozta a bajt... A pajzsmirigyhormonok hiánya és túltermelése is számos kellemetlen fájdalom  okozója lehet. Cikkünkben most a leggyakrabban előforduló betegségeket ismerteti szakértőnk, dr. Varga Emma endokrinológus.

I. Túlműködés

A pajzsmirigy túlműködést (hipertireózis) olyan általános tünetek jelezhetik, amelyek enyhébb esetekben még nem igazán jellegzetesek, vagyis külön-külön nem utalnak egyértelműen a betegségre: szapora szívdobogás, megtartott vagy megnövekedett étvágy melletti fogyás, fokozott izzadás, a melegtűrés csökkenése, fáradékonyság, ingerlékenység, remegés, hasmenés, fokozott hajhullás. A túl sok pajzsmirigyhormon szabálytalan menstruációt, meddőséget is okozhat.

Pajzsmirigy túlműködés vagy alulműködés?

A Basedow-kór

A háttérben leggyakrabban egy főként nőket érintő autoimmun betegség, az úgynevezett Basedow-kór áll. A szervezet tévesen a pajzsmirigy sejtek ellen irányuló ellenanyagot termel, és ez fokozott hormontermelést okoz, ennek következtében megnagyobbodik a pajzsmirigy. Bizonyára többen felismerik a betegség tüneteit: a szem kidülledése, feltűnő csillogása, súlyosabb esetben kettős látás is jelentkezhet.

Időskori pajzsmirigy zavar

Idősebb korban gyakoribb a hormontermelő pajzsmirigy göbök okozta túlműködés. Ez a betegségtípus lassan alakul ki, kevés tünettel (gyakran csak fogyás, szívritmuszavar) jár, ezért sokáig nem is gondolnak pajzsmirigy problémára.

II. Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy alulműködésre (hipotireózis) a meglassult anyagcsere, fáradékonyság, aluszékonyság, a koncentrálóképesség romlása, hízás, székrekedés, lassú pulzus, bőrszárazság, töredező köröm lehet jellemző. Ödémára való hajlam, memóriaromlás, mélyebb, rekedt hang, hajhullás, kopaszodás, libidó csökkenés is jelentkezhet, sőt ezek a betegek jellmzően rendkívül fázósak. Ez az állapot is járhat szabálytalan menstruációval, csökkentheti a teherbeesés esélyét.

A pajzsmirigy alulműködése veleszületett formája az újszülöttkori szűrés bevezetésének köszönhetően már a születés utáni első három napban kiderül, ezért ritkán marad kezeletlenül. A szerzett alulműködés hátterében leggyakrabban egy idült autoimmun gyulladás, a Hashimoto tireoiditisz áll. Csökkent jódbevitel, korábbi pajzsmirigy műtét vagy radiojód kezelés is eredményezhet elégtelen pajzsmirigyhormon-képzést. Ritkábban a pajzsmirigy működését irányító agyalapi mirigy hormontermelésének zavara (TSH hiány) idéz elő pajzsmirigy alulműködést.

A harmadik probléma a pajzsmirigy gyulladása. Erről a Patika Tükör szeptemberi számából tudhat meg többet!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek