Öt tipp a helyes kézápoláshoz

Öt tipp a helyes kézápoláshoz

Megérkezett a tél, ennek legszembetűnőbb jele, hogy reggel, mikor kilépünk a lakásból, minden deres, még fagy. Bőrünknek nem tesz jót ez a hőingadozás, különösen kezünk bánja, ha otthon marad a kesztyű.


A lakás száraz, fűtött levegője kivonja a bőrünkből a nedvességet, amikor kezet mosunk, a szappannal eltávolítjuk a természetes védőköpenyt a kezünkről. A hideg miatt amúgy is kevesebb zsírt termel a bőrünk, így aztán egyenes út vezet a kiszáradt, érdes tapintású kezekhez. Ezért érdemes különösen vigyázni a kézfej bőrére, a cél, hogy biztosítsuk a megfelelő nedvességet, megóvjuk a bőr barrier (védő) rétegét.

1. Hogyan kell helyesen kezet mosni?
A gyakori kézmosással megóvhatjuk magunkat az őszi-téli időszak fertőzéseitől, ezért semmiképp sem szabad hanyagolni. A meleg víz azonban felpuhítja a bőrt, a szappan pedig lemossa a bőr természetes savköpenyét. Ezért használjon inkább langyos vizet és bőrbarát folyékony kézmosót, ilyet patikákban vagy drogériákban szerezhet be. A pH-semleges vagy pH 5,5 a címkén azt jelenti, megfelelő a termék. Ha szükségét érzi, akár minden kézmosás után bekenheti kézkrémmel a kezét.


Öt tipp a helyes kézápoláshoz
2. Használjon megfelelő krémet!
Bőrének télen zsírosabb ápolóra van szüksége, mint nyáron. Minél szárazabb a keze, annál zsírosabb lehet a krém, amit használ. Az olívaolaj tartalmú krémek nagyon jók erre a célra, de a karbamid tartalmú készítmények is beválhatnak, hiszen nem csak zsírosak, de a bőrben lévő vizet is megkötik. Ha kézfeje hajlamos a kiszáradásra, kérjen tanácsot gyógyszerészétől, olyan kenőcsöt is tud javasolni, ami megnyugtatja a gyulladt bőrfelületet.

3. Extra ápolás a különlegesen sprőd bőrnek
Ha a krémezés nem segít, olajos fürdőbe is teheti a kezét. Az olívaolaj, a mandulaolaj vagy a jojobaolaj is megfelel a célnak, pár percig pihentesse ebben a kézfejét. Másik megoldás, ha vastagon bekrémezi a bőrét, és éjszakára ráhúz egy pamutkesztyűt.

4. Ne feledje a kesztyűt!
Mielőtt a meleg szobából az utcára lépne, vegyen kesztyűt, így a hajszálerek nem húzódnak össze olyan hirtelen a hidegtől, bőre nem szárad ki annyira.

5. Télen is igyon sokat!
Bár a hidegben nem kívánjuk annyira a vizet, nem szabad megfeledkezni az elégséges folyadékpótlásról. A belülről táplált bőr puha és kisimult.

Ha a fenti praktikák nem segítenek, és a keze viszket, sebes, mindenképpen érdemes felkeresni a bőrgyógyászt. 


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek