Őszi bőrápolás

Ami nekünk a pihenést jelenti, az a bőrünk számára komoly kihívást jelent. A napsütés, az uszoda, a meleg, az izzadás bizony számos problémát okozhat, különösen az érzékeny, szeborreás bőrűeknél. De jön az ősz és vele együtt a frissülés időszaka!

Őszi bőrápolás

 

Nyárból az őszbe

A napsütéses órák számának csökkenésével lassanként számot vethetünk a nyári hónapok provokálta bőrtünetekkel, valamint elkezdhetjük azok tervszerű enyhítését, esetleges felszámolását. Első és legszembetűnőbb változás szinte minden bőrtípusnál (különösen a szeborreás bőröknél), a faggyúmirigyek, a verejtékmirigyek, az elszáradt szarupikkelyek, a sejttörmelékek és a környezeti ártalmak (szálló por, légkondicionáló, UV sugarak) összjátékából kialakuló szennyezettség. Fekete fejű komedók (mitesszerek) és a fokozott szaruképzés jelei egyértelműen meghatározzák a legsürgősebben elvégzendő feladatot: a szennyeződések szakszerű eltávolítását. Mindez szinte lehetetlen szakember bevonása nélkül, aki rendelkezik mindazon anyaggal, eszközzel és rutinnal, amely által a bőr a legkisebb kockázat árán tisztulhat meg.

 

Jellegzetes hazai bőrtípus

A Kárpát-medencére jellemző nedves, kontinentális éghajlat és az itt élő populáció genetikai örökségei alakították ki a hazai lakosság körében legjellegzetesebbnek tekinthető, seborrhoeas (szeborreás) bőrtípust. A seborrhoea szó eredeti jelentése szerint „faggyúömlenyt” jelent, mely kifejezés érzékletesen sugallja ezen bőrtípus legfőbb tulajdonságát. A szeborreás bőrtípus ugyanis faggyúban gazdag, mégis gyakorta húzódó, érzékeny, száraz érzetű bőrféleség. A bőr a szárazságát a legfelső hámrétegében (epiderma, epidermis) tetten érhető csökkent víztartalmának köszönheti. A magas faggyú-, ám csökkent víztartalom okozta ambivalencia sok téves döntést szül kozmetikumválasztásaink során. Hol emelt zsírtartalommal próbálunk úrrá lenni a húzódó érzésen, időnként pedig zsírtartalmában szegény, szárító kozmetikumokkal igyekszünk megregulázni a faggyúmirigyeket.

 

Bőrtisztítás most és így

A tisztításnál nélkülözhetetlen lépés, a bőr koptatása, peelingezése. Ez történhet kézzel mechanikai, biológiai, kémiai úton, vagy géppel. Leghatásosabb e négy lehetőség szakszerű kombinálása, a bőr tűrőképességének figyelembevételével.  Mechanikai peeling esetén dörzsanyagot, biológiai koptatásnál enzimeket, kémiai peeling esetén jellemzően alfa-, béta-, vagy polihidroxi-savakat használunk.  A gépi koptatások száma egyre bővül. Az eszköz megválasztásánál leginkább a bőr érzékenysége, vastagsága és az érfalak állapota mutat irányt.  A körkefés frimátor sokáig egyeduralkodónak számított, de nehéz tisztíthatósága és radikális dörzshatása lassan előhívta a különböző abráziós formákat. A hidrodermabrázió, a kristályos és gyémántfejes mikrodermabrázió intenzív és radikális, de nem veszélytelen koptatási formák. A leggyakorlottabb kéz is gyorsan provokálhat velük nem kívánatos hámlást, bevérzéseket, pírt.

 

Cikkünk folytatását a Patika Tükör szeptemberi számában olvashatja. Keresse a patikákban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek