Őssejtek a haj tüszőiben

Őssejtek a haj tüszőiben

Az embrionális őssejtkutatás manapság igen népszerű téma, szakértők eddig kezelhetetlennek gondolt betegségek új terápiás lehetőségét remélik tőle. A felmerülő etikai problémák azonban gátolják a fejlődést - de a Wisconsini Orvosi Egyetem kutatói találtak egy áthidaló megoldást.

Az őssejtek az élőlények fejlődésének korai szakaszában keletkeznek, és megvan az a tulajdonságuk, hogy bármely fajta sejtté fejlődhetnek. A terápiás elképzelések éppen ezt a képességet használnák ki, őssejtekkel kezelhető lenne például sok olyan idegrendszeri betegség (pl. Parkinson-kór), ahol a betegség a sejtek pusztulásával jár. A magzati élet védelme és az embriók kutatási célú tenyésztésének megakadályozása miatt, azonban jónéhány országban törvényileg leszűkítették az őssejtkutatás lehetőségeit.

A kutatók egy részének figyelme éppen a fennálló korlátozások miatt az ún. felnőtt őssejtek felé fordult. (Felnőtt őssejtek több emberi szervben is megtalálhatók, például a csontvelőben). A Maya Sieber-Blum sejtbiológus professzor vezette munkacsoport a hajtüszőkben található felnőtt őssejtek ideggyógyászati terápiás lehetőségét kutatja - biztató eredményekkel. 'Tüszőből származó felnőtt őssejteket ültettünk be gerincvelő-sérült egerekbe, és egyszerűen megdöbbentünk az eredményeken. A sejtek megtapadtak az új környezetben, integrálódtak és szaporodtak, de nem burjánoztak túl, mint a daganatos sejtek' - mondta a kutató.

'Fantasztikus lehetőséget látunk ebben a terápiában, hiszen a beteg sajátmaga donora lehet, így nem merülnek fel etikai problémák, és a különféle transzplantációs eljárások során tapasztalt kilökődési problémák sem' - mondta a kutató.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek