Ortorexia azaz, biodiéta

Ortorexia azaz, biodiéta

Az ortorexia valójában a túlzásba vitt válogatás az ételek között. Bár itt többről van szó a finnyás kisgyerek effektusnál.

Közismert mondás: az vagy, amit megeszel. Az ortorexiások viszont a végletekig elmennek, hogy ezt be is tartsák. Ennek következménye pedig éppen az ellenkezője lesz. Az egészség megszállottjaivá válnak, hiszen abból baj nem lehet. Sajnos mégis.

A köztudatban a bio lassan az egészség szinonimája lesz. A szervezet számára valóban hasznos, ha keressük és fogyasztjuk ezeket a vegyszerektől mentes, teljesen természetes ételek és italok. Abban az esetben viszont, amikor ezeken kívül mást nem vagyunk hajlandóak lenyelni, orvoshoz kell fordulnunk.

Az ortorexiások kétségbe esve rettegnek attól, hogy valamilyen betegséget szereznek, amennyiben nem teljesen természetes táplálékot esznek. Ez viszont azt jelenti, hogy étrendjükből kiiktatják az összes élelmiszert, ami szerintük káros lehet a szervezetükre. Így kerülik a tejtermékeket, a húst, a tojást. Többnyire nyers ételeket, biozöldséget és biogyümölcsöt fogyasztanak, esetleg főtt szerves táplálékot. Csapvíz helyett pedig csak az ásványvizet hajlandóak meginni.

Az orvosok többsége egyetért azzal, hogy az ortorexia hátterében a hipochondria áll. Ennek a betegségnek leginkább a hölgyek esnek áldozatul, akik sokkal inkább ki vannak téve a környezetből feléjük áramló %u201Elégy szép és egészséges, kezdj diétázni%u201D típusú üzeneteknek. Az evészavar kialakulásával megváltozik az életük. A kiváló minőségű ételek megszállottjaivá válnak, mely végül az életminőségük romlásához vezet.

A betegség elharapózásával egyre kevésbé képesek érintkezni a környezetükkel. Saját maguknak készítik el az ételeket, mely legtöbbször kimerül azok megmosásában. Ennek ellenére folyamatosan az egészséges falatokról álmodoznak, ez tölti ki az életüket. Mivel nem képesek elviselni, ahogy ismerőseik mérgezik magukat az étteremben kapható menükkel, nem szívesen járnak el otthonról.

A szuperbio és szuperegészséges létforma megszállottjait megnyugtatja a gondolat, hogy mindent megtettek azért, hogy a szervezetük a legjobbat kapja. Ezért az evés kielégülést hoz a számukra és az öröm forrásává válik. Legtöbbször helyeslően bólogatunk, ha azt halljuk, hogy egy barátnőnk egyre jobban odafigyel, mi kerül a tányérjára. Viszont abban az esetben, amikor már nem hajlandó beülni velünk egy csésze kávéra, vagy harapni egyet a korábban kedvelt helyünkön érdemes hosszabban elbeszélgetni vele, esetleg elkísérni egy dietetikushoz vagy szakorvoshoz, mert most már bebizonyosodott, hogy nem minden fénylik, ami bio.

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek