Orr nőtt a hátán az őssejterápiától

Orr nőtt a hátán az őssejterápiától

Nyolc évvel a Portugáliában kapott őssejtkezelése után daganatszerű növekményt távolítottak el egy amerikai nő hátából. Nyugati orvosi centrumban, engedélyezett klinikai vizsgálat keretében alkalmazott őssejtterápia korábban sosem eredményezett nemkívánatos szövetszaporulatot.

Az eredeti tudományos közlemény által néven nem nevezett, amerikai állampolgárságú nő gerincébe egy portugáliai kórházban ültették be a saját orrnyálkahártyájából kinyert, szaglóhám-eredetű őssejteket abban a reményben, hogy azok idegsejtekké alakulva elősegítik majd a páciens bénulást okozó sérülésének gyógyulását. A terápia sajnos nem használt, sőt, a beültetés helyén egyre fokozódó fájdalom jelentkezett, amely tavaly ismételt műtétet tett szükségessé az akkor 28 éves hölgynél.

A sebészek a nő hátából 3 centiméter hosszú növekményt távolítottak el, amelyről a mikroszkópos elemzés kiderítette, hogy jobbára az orrban előforduló szövetek építik fel. Az orrnyálkahártyára jellemző hámszöveten kívül parányi csontdarabokat és rövidke idegcsonkokat is találtak benne, mely utóbbiak azonban nem léptek kapcsolatba a gerincvelői idegekkel.

A növekmény nem volt rákos, de „bőséges, sűrű, nyákszerű váladékot termelt”, és feltehetően ennek felhalmozódása okozta az egyre súlyosbodó fájdalmat – vélekedett a műtétet végrehajtó Brian Dlouhy, a University of Iowa Hospitals and Clinics idegsebésze, aki a különleges eset leírását a Journal of Neurosurgery című orvosi szaklapban tette közzé.

A Harvard Medical School őssejtkutatója, George Daley, aki közreműködött az őssejtkezelést fontolgató betegeknek szánt ajánlások megfogalmazásában, „kijózanítónak” nevezte a történteket, majd hozzátette: mindez ékes bizonyítéka annak, mennyire kezdetleges tudással rendelkezünk az őssejtek szövetbe épüléséről és osztódásáról.

A teljes cikket az origo.hu-n olvashatja el.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek