Okosabbak, fiatalosabbak és nyugodtabbak leszünk tőle - Na mi az?

Okosabbak, fiatalosabbak és nyugodtabbak leszünk tőle - Na mi az?

Az amerikai Society for Neuroscience konferenciáján fellebbentették a fátylat arról, hogyan segíti a mozgás új agysejtek kialakulását, a stressz és az öregedés elleni küzdelmet.

A szimpózium egyik előadója, Monika Fleshner elmondta: a testgyakorlás alapvetően módosítja a stresszválaszt, azaz a fizikai aktivitás nem pusztán élvezetes – még a patkányok, békák, sőt a csigák is önként futnak a természetbe kihelyezett futókerekeken – , de növeli a stresszel szembeni tűrőképességet és a lelki rugalmasságot.

A kocogásról kimutatták, hogy serkenti az agyi növekedési faktor (BDNF) termelődését, a DNS-javító mechanizmusok hatékonyságát, valamint a CREB-aktivációt. A CREB részt vesz a neuronális plaszticitás, valamint a hosszú távú memória kialakításában, és elképzelhető, hogy terápiás hatású lehet Alzheimer-kóros betegek esetében. Vagyis a vizsgálatok szerint a kocogás szerepet játszhat az öregedés káros hatásainak kivédésében.

Okosabbak, fiatalosabbak és nyugodtabbak leszünk tőle - Na mi az?

A fizikai aktivitás nemcsak az öregedés káros hatásainak kivédése szempontjából hasznos, de a gyerekek agyi működését is serkenti, javítja kognitív teljesítményüket, így elősegíti iskolai előmenetelüket. A fizikailag aktív gyerekek iskolai teljesítménye és teszteredményei jobbak, mint inaktív társaiké, aminek hátterében többek között az állhat, hogy nagyobb az agytérfogatuk a kognitív kontrollért és a memóriáért felelős területeken. A fizikailag aktív gyerekek – a speciális igényűek és az egészségesek egyaránt – jobban és tovább képesek koncentrálni, és a kutatók arról is beszámolnak, hogy a testedzés a figyelemhiányos, hiperaktív, valamint az autista gyermekek gyógyszermentes kezelésében is jó eredménnyel alkalmazható.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek