Nyárvégi bőrápolás

Nyárvégi bőrápolás

A tudományos és féltudományos értekezéseknek köszönhetően óhatatlanul rákényszerülünk a nappal és napozással kapcsolatos szokásaink újraértelmezésére.

Hanyagul egymásra dobált fogalmak szintjén sokat hallunk az UVA, UVB, UVC sugarakról, a fizikai és kémiai fényvédőkről, a napsugárzás és a D vitamin összefüggéseiről és a napfény okozta bőrkárosodás lehetséges következményeiről. Ezen vészharang-kongató írások kétféle attitűdöt alakítottak ki az elmúlt években. A bagatellizálót és a démonizálót. Előbbi fittyet hány a figyelmeztetésekre és a sok évtizedes napozási protokollja szerint cselekszik, utóbbi azonban retteg és bújkál a nap fényétől. Kényszerűen keni, fedi és takarja magát, D vitamin hiányát pedig tabletták segítségével igyekszik orvosolni. Az igazságot most is valahol a kettő között érdemes keresni.

Foltosan nem szép az élet

Olyannyira sok manapság a fénykárosodott bőr és oly kevés tényleges és hatásos megoldás áll még mindig rendelkezésünkre megszüntetésükre, hogy bizony a kozmetika világában a foltokat az „új ráncokként” emlegetik. Még mindig legalább annyira reménytelen kihívás a szakemberek számára felszámolásuk, mint amit valaha a ráncok jelentettek. Utóbbi ellen már számtalan eszköz van a kezünkben, előbbi ellen a koptatáson, a hámlasztáson és a lézeres kezeléseken túl szinte semmi. Célszerű tehát a bőrt előkészíteni és csak megfelelően tiszta és egészséges állapotban kitenni a nap sugarainak minden esetben.

Nyárvégi bőrápolás

Vénasszonyok nyara

Ne gondoljuk azt, hogy a szeptemberi napsütés már nem árthat, vagy nem lehet ilyenkor leégni! Fontos, hogy a napozással töltött időszakban lédús gyümölcsöket és tiszta vizet is bőséggel fogyasszunk, a nap végeztével pedig éjszakára fokozottan koncentráljunk a hidratálásra és nyugtatásra. Javasolt A és E vitaminos növényi olajokban, nyugtató, hámosító, gyulladáscsökkentő (levendulaolaj, körömvirágolaj, shea vaj, stb.), továbbá nedvességmegkötő, hidratáló anyagokban (aloe vera, hyaluronsav, stb.) bővelkedő bőrápolókat alkalmazni.

ŐSZI BŐRÁPOLÁS

  • a megfelelő szakember megtalálása,
  • a tudatos, ésszerűen változatos és fegyelmezett napi bőrápolási rituálé  kialakítása,
  • a bőrre valóban hatni képes, élő anyagok alkalmazása,
  • az egész szervezetet éltető, gazdag beltartalmú, minőségi, antioxidánsokban bővelkedő táplálékok preferálása,
  • megfelelő mennyiségű és minőségű, tiszta víz fogyasztása (2-3liter),
  • a heti legalább 3x30-50 perc intenzív testmozgás beiktatása a mindennapokba,
  • fényvédelem,
  • és a belső derű megteremtésére való törekvés.

A bőr végre pihenhet

A nyár végére, bármilyen körültekintően jártunk is el, bizonyosan jelentkezhetnek a bőrön zavaró pigmentfoltok, szövetszaporulatok, a bőr víztartalmának csökkenése, tapintásának megváltozása. Az őszi hónapok beköszöntével fontos megkezdeni ezek bőrgyógyász és kozmetikus általi orvoslását. Az év utolsó harmadának bőrápolási feladatai közé tartozik a test egész felületének bőrgyógyászati átvizsgálása, az anyajegyek esetleges eltálvozásainak felderítésére fókuszálva, továbbá a keletkezett növedékek eltávolíttatása.
Egészséges bőrfelületen ezután megkezdhető a hám koptatása, vízháztartásának, hidrofil lipid rétegének helyreállítása, vitaminokkal, ásványi- és regeneráló anyagokkal történő feltöltése és az irha rosttermelésének stimulálása.

Ilyenkor kerülnek elő a különböző hámlasztó, koptató megoldások, a hidratáló, regeneráló hatóanyagbeviteli eljárások és a mélyebb rétegekre is ható gépi kezelések (rádiófrekvencia, lézeres rejuvenáció, stb.).

Ezen elvek tudatosítása és alkalmazása látványosan képes kiegészíteni a kozmetikus munkáját ezzel lehetővé téve, hogy a következő napfényes évszakok beköszöntével sokkal védettebb, ellenállóbb, felkészültebb bőrrel fogadhassuk az éltető sugarakat.

Szakonyi Eszter
egészségügyi szakkozmetológus
vintagebeauty.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek