Nyáron pajzsmirigybetegen ezekre figyeljen!

Nyáron pajzsmirigybetegen ezekre figyeljen!

A krónikus betegséggel élők számára a nyári időszak fokozott odafigyelést igényel, hiszen sok állapot szövődményének esélye a melegebb hónapok során magasabb, több panaszt tapasztalhat a beteg, ráadásul az sem ritka, amikor módosítani kell a terápián. Hogy a pajzsmirigy betegséggel élőknek mi mindenre kell ekkor figyelniük, azt dr. Koppány Viktóriától, az Endokrinközpont endokrinológusától kérdeztük meg.

Amikor beköszöntenek a melegebb hónapok, az bizony nem csak a hangulatunkra, hanem a testünk működésére is hatással van- nem hiába bosszankodnak néha vagy lélegeznek fel a krónikus betegséggel élők, hiszen a nyári időszakban javulhatnak bizonyos panaszok, de újabbak is jelentkezhetnek, illetve a meglévők romolhatnak. Ez nem is csoda, hiszen a melegebb időjárás és a magasabb páratartalom miatt az anyagcsere fokozódik, az erek kitágulnak, a test hűtése miatt a jobban verejtékezünk, a vérnyomás csökken. Ezek mind befolyásolják az egészségi állapotot és a közérzetünket.

Nyáron pajzsmirigybetegen ezekre figyeljen!

A pajzsmirigy túlműködésben szenvedőknek megterhelőbb a nyár

Azok, akik pajzsmirigy túlműködése küzdenek, az anyagcseréjük gyorsabb-ez okozza náluk az olyan zavaró tüneteket, mint a csökkent melegtűrés, szapora pulzus, idegesség, alvászavarok, gyakoribb széklet, esetleg hasmenés, illetve a fokozott verejtékezés. Éppen ezért számukra a nyári hónapok nagyobb megterhelést jelenthetnek, hiszen ezek a tünetek a kánikulában fokozottabban jelentkeznek. Így ők nehezebben viselik a magasabb hőmérsékletet és a nagyobb páratartalmat. A fokozott izzadás miatt könnyebben dehidratált állapotba kerülhetnek, így nagyobb odafigyelést igényel esetükben a megfelelő folyadékpótlás. Nagyon gyakori az is, amikor a pajzsmirigy túlműködésben szenvedők a nyári éjszakákon kevésbé pihentetően tudnak aludni. Sokat segíthet ilyenkor a megfelelő hálóöltözet, mely kellően tud szellőzni, valamint érdemes a késő esti órákban alaposan kiszellőztetni, hogy menjen be kis friss levegő.

A pajzsmirigy alulműködéssel küzdők számára a nyár viszont felüdülést jelenthet, hiszen betegségük miatt az anyagcseréjük eleve lassabb, így a melegebb hónapokban a panaszok enyhülhetnek. Ők általában jobban bírják a kinti meleget, jobban is alszanak. Viszont, amire neked nekik is ügyelniük kell, az a megfelelő hidratálás!

A pajzsmirigy gyógyszer dózisának változtatására lehet szükség

Fontos tudni, hogy a külső hőmérséklet-változás miatt előfordulhat, hogy nyáron más dózisú gyógyszerre van szükség. Ugyanis a nagy melegben az anyagcsere felgyorsul, és több pajzsmirigyhormon is termelődik. Így tehát mind az alul- mint pedig a túlműködéssel küzdőknél szükség lehet az alkalmazott terápia dózisának megváltoztatására. Erre általában a tünetek hívják fel a figyelmet, de mindenképpen laborvizsgálatra van szükség, melynek során ellenőrizni lehet a TSH és a pajzsmirigy hormonok (t3, t4) szintjét. Amennyiben az orvos indokoltnak látja, úgy javasolhatja az addig szedett készítmény adagjának módosítását. Ezáltal a zavaró tünetek csökkenhetnek, illetve megszűnhetnek- mondja dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa.

Ne feledkezzen meg a mozgásról nyáron sem

A pajzsmirigy alulműködéssel küzdők általában túlsúlyosak, így számukra a megfelelő életmód követése kulcsfontosságú, melybe beletartozik a rendszeres testmozgás is. Ezt természetesen nyáron sem szabad hanyagolni, ám arra figyeljen, hogy a reggeli, illetve az esti órákra időzítse, amikor már kevésbé van kint nagy meleg, ugyanis könnyebben léphetnek fel náluk rosszullétek, melyért főleg az esetleges vérnyomásesés okolható.

Figyeljen a gyógyszerek megfelelő tárolására

Nyáron igen sokan mennek hosszabb utakra autóval, mely köztudottan igen hamar és nagymértékben felmelegedhet. Az álló gépjárműben akár 60 0 C is lehet. Bár a pajzsmirigy gyógyszerek nem igényelnek különösebb tárolást, azonban fontos tudni, hogy 30 0C felett veszíthetnek hatásosságukból. Éppen ezért ne hagyja gyógyszereit az autóban, valamint kánikulában ne tegye az ablakhoz, hanem lehetőleg sötét helyen, fiókban tárolja!

Forrás: Endokrinközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek