Női Tükör

Előző Következő

A Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinika Agysérültek Rehabilitációs Osztálya segítségével készült új megközelítésű videósorozat célja ...

 • 2011.08.06 Tejcukor-érzékenység: tünetek és diagnózis

  Mi lehet az oka, ha a nagymama nem bírja a tejet? Az apuka sem issza meg a tejet, mert rögtön hasmenéses lesz, de a sajtot szereti, és gond nélkül fogyasztja? A kisgyermeknek sokat fáj a hasa főként a köldöke körül, és nem tudják, mi lehet az oka? A feltett kérdésekre sok esetben magyarázatot ad a tejcukor-érzékenység, más néven laktóz-intolerancia.

 • 2011.08.02 Allergiakezelés a XXI. században: immunterápia

  Pollenszezon tüsszögés nélkül? Háziállat a lakásban? Megszűnik a darázs, illetve méhcsípésektől való rettegés? Az immunterápiás kezelés által többek között a felsorolt allergiáknak is búcsút inthetünk. A terápiáról Dr. Balogh Katalin allergológus szakorvost, immunterápia specialistát, a MAKIT Immunterápiás szekciójának vezetőségi tagját kérdeztük.

 • 2011.07.30 Áttörés a mellrák megelőzésében

  Egy várhatóan a közeljövőben megszülető kislány lesz az első brit gyermek, akinél előzetes genetikai vizsgálattal zárták ki a mellrák kialakulására hajlamosító hibás gén jelenlétét.

 • 2011.07.30 Menopauza - egy új tünet

  Változókor. A menopauza jól érzékelhető testi és lelki tünetei mellett, néhány láthatatlan tünettel is számolniuk kell a változókorba lépő vagy már változókorban járó nőknek. A hormonális hatások változása miatt ugyanis ebben az időszakban fokozottabban megemelkedhet a koleszterinszint.

 • 2011.07.29 Költséghatékony az ivóvíz fluorizálása

  A fluor a fogak számára fontos építőelem, amiből a lakosság általában keveset visz be a szükséges mennyiségnél, ezért az államok különböző módszerekkel próbálják a megfelelő fluorid - bevitelt biztosítani. Ausztráliában például az ivóvízbe teszik a fluort, és egy kutatás azt támasztotta alá, hogy ez a módszer gazdaságos.

 • 2011.07.28 Kezdődik a parlagfű szezon

  A mérések szerint a parlagfű pollenszemei július második hetétől országszerte jelen vannak a levegőben - erről tanúskodnak az Aerobiológiai Hálózat adatai. Ezekben a hetekben az esőzések következtében pollenkoncentrációja még sehol sem érte el a tüneteket is kiváltó közepes szintet - azonban a felmelegedés hatására és a tartós eső elmúltával pollenszórása felerősödik és augusztus elején várhatóan elindul a parlagfű szezon.

 • 2011.07.24 Új gyógyír a diabéteszre

  Az Amerikai Diabétesz Egyesület 70. tudományos ülésén először számoltak be az új antidiabetikum III-as fázisú vizsgálatának eredményéről, amely alapján ez a kísérleti gyógyszer számottevően, tartósan, és klinikai szempontból hatékonyan csökkentette a vércukorszintet 2-es típusú diabéteszben a vesék károsítása nélkül.

 • 2011.07.22 Szűréssel a zöldhályog okozta vakság ellen

  A zöldhályog vagy glaukóma a második helyen áll a világon a vakságot okozó betegségek közt. Hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érinti a betegség, de a kor előrehaladtával nő az esély a megjelenésére. A látás megmenthető, ha időben felismerjük, kezeljük.

 • 2011.07.21 Recept nélkül az abortuszok ellen?

  A világon évente 80 millió nő esik teherbe, annak ellenére, hogy nem tervezte a gyermekvállalást. Ebből több mint 40 millió végződik abortusszal. Magyarországon óránként hat terhesség-megszakítást végeznek. Közülük egyre több a 13-18 éves lány. A Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság egyik fő célkitűzése az abortuszok visszaszorítása. Ennek egyik módja az esemény utáni tabletták alkalmazása, amely ez év augusztusától vény nélkül is kapható lesz a patikákban.

 • 2011.07.19 Magyarország 74 százaléka látásvizsgálatra szorul

  A magyar lakosság több mint felének látásvizsgálatra lenne szüksége - derült ki a Nagy Látásteszt elnevezésű országos szemészeti szűréssorozat eredményeiből.