Női Tükör

Előző Következő

A klimax kellemetlen tüneteinek csökkentéséhez ma már igen hatékony segítséget tud nyújtani a hormonterápia, melyek napjainkban már nagy biztonsággal ...

 • 2011.08.12 Havibaj?

  Szinte hihetetlen, hogy már a születésünk pillanatában rendelkezünk azzal a hárommillió petesejttel, amellyel a természet megajándékozta a női szervezetet. Igaz, kamaszkorra "csupán" négyszázezer marad belőlük. Ez még mindig hatalmas szám ahhoz képest, hogy havonta csak egy petesejt érik meg és válik megtermékenyíthetővé.

 • 2011.08.11 Plasztikai beavatkozást csak biztonságosan!

  Néhány héttel ezelőtt lett hír egy húszéves brit lány halálából, aki illegális plasztikai sebészeti beavatkozáson vett rész.

 • 2011.08.11 Valóban egészségesek a tápanyagokkal dúsított italok?

  A legújabb kutatások szerint a különböző tápanyagokkal dúsított italok, amelyeknek a gyártók szerint jótékony egészségügyi hatásaik vannak, csak drága luxusitalok.

 • 2011.08.11 Méhnyakrák

  A humán papillomavírus (HPV) a méhnyakrák kialakulásáért egyértelműen felelős tényező. A vírus időben történő kimutatása életmentő lehet. Ezért számít mérföldkőnek az a teljes egészében hazai fejlesztésű HPV-teszt.

 • 2011.08.10 A fogamzásgátlók szedése növeli a trombózis kockázatát

  A nem kívánt terhesség elkerülésének egyre szélesebb körben használt módja a fogamzásgátló tabletták szedése. A készítmények alkalmazása azonban nem csak a különböző nemi úton terjedő fertőzések ellen nem nyújt védelmet, de nagymértékben növeli a trombózis kialakulásának kockázatát is.

 • 2011.08.06 Tejcukor-érzékenység: tünetek és diagnózis

  Mi lehet az oka, ha a nagymama nem bírja a tejet? Az apuka sem issza meg a tejet, mert rögtön hasmenéses lesz, de a sajtot szereti, és gond nélkül fogyasztja? A kisgyermeknek sokat fáj a hasa főként a köldöke körül, és nem tudják, mi lehet az oka? A feltett kérdésekre sok esetben magyarázatot ad a tejcukor-érzékenység, más néven laktóz-intolerancia.

 • 2011.08.02 Allergiakezelés a XXI. században: immunterápia

  Pollenszezon tüsszögés nélkül? Háziállat a lakásban? Megszűnik a darázs, illetve méhcsípésektől való rettegés? Az immunterápiás kezelés által többek között a felsorolt allergiáknak is búcsút inthetünk. A terápiáról Dr. Balogh Katalin allergológus szakorvost, immunterápia specialistát, a MAKIT Immunterápiás szekciójának vezetőségi tagját kérdeztük.

 • 2011.07.30 Áttörés a mellrák megelőzésében

  Egy várhatóan a közeljövőben megszülető kislány lesz az első brit gyermek, akinél előzetes genetikai vizsgálattal zárták ki a mellrák kialakulására hajlamosító hibás gén jelenlétét.

 • 2011.07.30 Menopauza - egy új tünet

  Változókor. A menopauza jól érzékelhető testi és lelki tünetei mellett, néhány láthatatlan tünettel is számolniuk kell a változókorba lépő vagy már változókorban járó nőknek. A hormonális hatások változása miatt ugyanis ebben az időszakban fokozottabban megemelkedhet a koleszterinszint.

 • 2011.07.29 Költséghatékony az ivóvíz fluorizálása

  A fluor a fogak számára fontos építőelem, amiből a lakosság általában keveset visz be a szükséges mennyiségnél, ezért az államok különböző módszerekkel próbálják a megfelelő fluorid - bevitelt biztosítani. Ausztráliában például az ivóvízbe teszik a fluort, és egy kutatás azt támasztotta alá, hogy ez a módszer gazdaságos.