Női Tükör

Előző Következő

Elsőre a legtöbb embernek ötlete sincs, miről van szó, de a kérdezőnek is fel van adva a lecke, hiszen nem is olyan egyszerű kiejteni ezt a furcsa ...

 • 2011.07.30 Áttörés a mellrák megelőzésében

  Egy várhatóan a közeljövőben megszülető kislány lesz az első brit gyermek, akinél előzetes genetikai vizsgálattal zárták ki a mellrák kialakulására hajlamosító hibás gén jelenlétét.

 • 2011.07.30 Menopauza - egy új tünet

  Változókor. A menopauza jól érzékelhető testi és lelki tünetei mellett, néhány láthatatlan tünettel is számolniuk kell a változókorba lépő vagy már változókorban járó nőknek. A hormonális hatások változása miatt ugyanis ebben az időszakban fokozottabban megemelkedhet a koleszterinszint.

 • 2011.07.29 Költséghatékony az ivóvíz fluorizálása

  A fluor a fogak számára fontos építőelem, amiből a lakosság általában keveset visz be a szükséges mennyiségnél, ezért az államok különböző módszerekkel próbálják a megfelelő fluorid - bevitelt biztosítani. Ausztráliában például az ivóvízbe teszik a fluort, és egy kutatás azt támasztotta alá, hogy ez a módszer gazdaságos.

 • 2011.07.28 Kezdődik a parlagfű szezon

  A mérések szerint a parlagfű pollenszemei július második hetétől országszerte jelen vannak a levegőben - erről tanúskodnak az Aerobiológiai Hálózat adatai. Ezekben a hetekben az esőzések következtében pollenkoncentrációja még sehol sem érte el a tüneteket is kiváltó közepes szintet - azonban a felmelegedés hatására és a tartós eső elmúltával pollenszórása felerősödik és augusztus elején várhatóan elindul a parlagfű szezon.

 • 2011.07.24 Új gyógyír a diabéteszre

  Az Amerikai Diabétesz Egyesület 70. tudományos ülésén először számoltak be az új antidiabetikum III-as fázisú vizsgálatának eredményéről, amely alapján ez a kísérleti gyógyszer számottevően, tartósan, és klinikai szempontból hatékonyan csökkentette a vércukorszintet 2-es típusú diabéteszben a vesék károsítása nélkül.

 • 2011.07.22 Szűréssel a zöldhályog okozta vakság ellen

  A zöldhályog vagy glaukóma a második helyen áll a világon a vakságot okozó betegségek közt. Hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érinti a betegség, de a kor előrehaladtával nő az esély a megjelenésére. A látás megmenthető, ha időben felismerjük, kezeljük.

 • 2011.07.21 Recept nélkül az abortuszok ellen?

  A világon évente 80 millió nő esik teherbe, annak ellenére, hogy nem tervezte a gyermekvállalást. Ebből több mint 40 millió végződik abortusszal. Magyarországon óránként hat terhesség-megszakítást végeznek. Közülük egyre több a 13-18 éves lány. A Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság egyik fő célkitűzése az abortuszok visszaszorítása. Ennek egyik módja az esemény utáni tabletták alkalmazása, amely ez év augusztusától vény nélkül is kapható lesz a patikákban.

 • 2011.07.19 Magyarország 74 százaléka látásvizsgálatra szorul

  A magyar lakosság több mint felének látásvizsgálatra lenne szüksége - derült ki a Nagy Látásteszt elnevezésű országos szemészeti szűréssorozat eredményeiből.

 • 2011.07.18 Génjei miatt vágyhat nagyobb energiatartalmú ételekre a nyugati ember

  A nyugati emberek genetikai ok miatt vágyódhatnak jobban a zsíros ételekre és az alkoholos italokra, mint a keletiek - idézte skóciai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

 • 2011.07.18 Hogyan csökkenthető a nőknél a hirtelen szívhalál kockázata?

  Füstmentesség, napi félóra sport, mediterrán étrend, normális testtömegindex - az eredmény: a hirtelen szívhalál kockázata drasztikusan csökken a nők körében - az amerikai egészségügyben dolgozó nők óriásvizsgálatának legújabb eredményeit a világ egyik legolvasottabb orvosi folyóirata, az Amerikai Orvosszövetség Hetilapja közölte.