Női Tükör

Előző Következő

Idén huszonkilenc napos a február, ami csak minden negyedik évben fordul elő, éppen ezért választották a szakemberek február utolsó napját a ...

 • 2013.05.03 Stroke: minden perc számít!

  Az agy vér-, oxigén- és tápanyagigénye óriási a tömegéhez képest. Ha vérellátási zavar következik be, és az néhány óránál hosszabb ideig tart, az agyszövet elpusztul. Már egy kis mennyiségű agyszövet elvesztése is nagyon súlyos következményekkel jár! Ezért is nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi a stroke, és ha a gyanúja felmerül, késlekedés nélkül cselekedjünk.

 • 2013.05.03 Egészséges téveszme

  Aki azt gondolja, hogy napi öt adag zöldséggel és gyümölccsel letudja a rákmegelőzést, jobb, ha nem ennyire biztos a dolgában. Ezen ételek fogyasztása nem véd a daganatos betegségek ellen, mivel az alkoholfogyasztáshoz és elhízáshoz viszonyítva igen kicsi a hatásuk.

 • 2013.05.02 Szépségvitaminok

  dr. Tóth Mária szakgyógyszerész, a Tükör Patika munkatársa segítségével gyógyszertári körképet készítettünk: milyen típusú patikai készítményekkel vehetjük fel a harcot az idő és a kártékony környezeti hatásokkal szemben. Hogyan válasszunk e szerek közül?

 • 2013.05.02 Barnuljunk a napon!

  A nyári szezon előtt a nők két dolognak mondanak búcsút szívesen: a plusz kilóknak és a hófehér bőrnek. A drasztikus fogyókúrákhoz hasonlóan azonban a gyorsan szerzett barnaság is többet árt, mint használ. Létezik-e napbarnított bőrszín, kockázatok nélkül? A bőrgyógyászok továbbra is óva intenek a szoláriumok használatától. Legyen az turbo, bio, bronzárium névre keresztelt készülék, a tény az, hogy az itt szerzett barnaságért a későbbiekben nagy árat fizethetünk.  

 • 2013.05.02 Idősebb korban ritkábban lázasodunk be

  Az immunrendszer nem működik olyan hatékonyan idősebb korban, mint gyermek- és fiatalkorban. A szervezet fertőzésekre adott válaszreakciói már nem olyan hevesek. A 65 év felettiek 20 százaléka egyáltalán nem lázasodik be, még bakteriális fertőzés esetén sem, pedig a mikrobák okozta fertőző betegségek felelősek a legtöbb időskori halálesetért.

 • 2013.05.02 Természetes gyógymódok

  Valószínűleg az ezotériába vetett hit növekedésének tudható be az a helyzet, hogy a hivatásos orvosok egyre nagyobb mértékben alkalmazzák a természetes gyógymódokat. Ez a tendencia a fejlett nyugati országokban figyelhető meg a legintenzívebben. Az Egyesült Államokban pl. az orvosok - a korábbi gyakorlattal ellentétben - már nem írnak fel automatikusan antibiotikumokat a beteg legkisebb bajára is. Gyógynövénykivonatokkal kezdik a kezelést, és az erős gyógyszerekhez csak akkor nyúlnak, ha a szelíd gyógymódok nem segítenek.  

 • 2013.05.01 Csoda a testben -a megtermékenyítés

  "Szaporodjatok, töltsétek be a földet..." (Genezis 1.) A természetes megtermékenyítés a közösüléssel kezdődik. A megtermékenyülésnek - mind a nő, mind a férfi oldaláról - feltétele az anatómiai, élettani hibátlanság. Mindkét oldal működésének célja a fajfenntartás.

 • 2013.05.01 Mi az anyagcsere?

  Melyek a mindennapi életünkhöz, vitalitásunkhoz nélkülözhetetlen energiát biztosító anyagcsere, latinosított görög eredetű nevén metabolizmus, leglényegesebb jellemzői? Szervezetünknek akkor is szüksége van-e energiára, ha éppen nem csinálunk semmit? Milyen tényezők befolyásolják az anyagcsere egyensúlyát, milyen tényezők lassítják, vagy épp gyorsítják azt? Az anyagcsere helyes meghatározása azért is indokolt, mert ha megkérdezzük erről az utca emberét, akkor a kapott válaszokból kitűnik, hogy az emberek fejében keveredik az emésztés, a felszívódás és az anyagcsere fogalma.

 • 2013.05.01 Inkontinencia, az akaratlan vizeletfolyás

  Az Inkontinens Betegek Világszövetsége (WFIP) tavaly októberi adatai szerint világszerte másfél milliárd ember szenved inkontinenciában. Magyarországon mintegy egymillió ember küzd ezzel a problémával - ha a hozzátartozókat is figyelembe vesszük, a hazai lakosság egyharmada érintettnek tekinthető.

 • 2013.04.29 A fájdalom erősít

  Öröm az ürömben, hogy egy új vizsgálat szerint azok a krónikus hátfájdalommal diagnosztizált betegek, akinek az életében nehézségek jelentkeznek, kevésbé érzékenyek a kínzó fájdalmakkal szemben. A meglepő adatok szerint ugyanis azok, akiknek az életében olyan traumák jelentkeztek, mint valamelyik szerettük egészségi állapotának leromlása, erőszakos cselekmények, rokkanttá válás, kapcsolati problémák vagy éppen a stressz.