Női Tükör

Előző Következő

Az arthritis psoriartica a pikkelysömör nevű betegség ízületi gyulladással járó formája. Dr. Borbola Kinga bőrgyógyász-kozmetológus, klinikai ...

 • 2013.06.03 A száraz bőr problémái

  Éghajlatunkon az emberek körülbelül egyharmada szenved a száraz bőr tüneteitől. Néhány tanács megfogadásával és a helyes bőrápolás szabályainak betartásával azonban a tünetek jelentős része enyhíthető, kezelhető.

 • 2013.06.02 A változás természetes folyamat

  Maradj nő, élj teljes életet a menopauza alatt és után is! A keleti kultúrákban a nő rangja, társadalmi státusza a kor előrehaladtával növekszik, a változókor csupán első állomása egy új életszakasznak. A nyugati kultúrákban a menopauza fogalmát, annak testi és lelki tüneteit sajnos többnyire a nőiség elvesztésével azonosítják. Pedig a menopauza a legtermészetesebb folyamat minden nő életében, életmódváltással, új célok megtalálásával, szellemi-lelki életünk kiteljesítésével végre önmagunk lehetünk, harmóniában az idővel, a változással - mondja Bálint Éva pszichológus.

 • 2013.06.02 A progeszteron

  A menopauzába kerülő hölgyek gyakran szenvednek hőhullámoktól és éjszakai izzadástól. Számukra eddig csak az ösztrogénkezelés jelentett segítséget, ám úgy tűnik, a másik női nemi hormon, a progeszteron is hatékony, derült ki az Endocrine Society 92. éves összejövetelén San Diegóban. A hatás gyors, már négy hét után jelentkezik, és komoly mellékhatással sem bír.

 • 2013.06.01 Ami aranyat ér: a salátaboglárka

  Az arannyal versengő, aranyverselő, vagy aranyfű a ma salátaboglárkaként (latinul: Ranunculus ficaria) ismert sárgás szirmú virágot jelölő népi elnevezések. Bár nem túl nagyigényű, egyszerű virág, mégis kincset ér a gyógyászatban, hiszen olyan kellemetlen betegségek kiváló gyógyszere, mint az aranyér, vagy a skorbut.

 • 2013.05.31 Vörösbort ajánlottak a terhes anyáknak a középkori orvosok

  Víz helyett vörösbort ajánlottak a terhes anyáknak a tizenötödik századi orvosok - derül ki a középkori medicinának szentelt könyvből, amely egy bostoni konferencia előadásait tartalmazza.

 • 2013.05.31 5 tipp visszerek ellen

  A visszerek sokunk életét megkeserítik. Megjelenésének számos oka lehet. Az esztétikai problémán kívül különféle betegségek jelentkezésére is felhívhatja a figyelmet. A kiváltó okok megszüntetésével azonban a visszérprobléma kezelhető, kordában tartható.

 • 2013.05.31 Erjesztett ételek

  Az erjesztett ételek újabb példái annak, amikor valamilyen régi módszer újra előtérbe kerül. Hagyományosan szinte minden civilizáció rendszeresen előállított és fogyasztott legalább egy, baktériumtenyészet segítségével létrehozott ételféleséget, viszont a mi generációnk szinte teljesen el is feledkezett az erjesztési eljárásról.

 • 2013.05.31 Szép bőrrel megúszni

  A bőrünk csodálatos szerv. Nem csupán kültakarónk, de védelmezőnk, hőszigetelőnk, mechanikai pajzsunk, tápanyagraktárunk és érzékszervünk is egyben. Illik hát, hogy mi is nap mint nap kifejezzük törődésünket, amit a bőrünk meg is hálál.

 • 2013.05.31 Savanyú ízek

  Amerikai kutatók azt állítják, meglepő felfedezést tettek azzal kapcsolatban, hogyan húzzák össze a szánkat a savas ételek. Először is némi háttér-információ: a citromhoz hasonló savas ételek savanyú íz érzékelését váltják ki. Minél savasabb az anyag, annál savanyúbb ízt érzünk. A savak atom méretű részecskéket, ún. protonokat szabadítanak fel.

 • 2013.05.30 8 tipp, hogy kordában tartsuk vércukorszintünket!

  Mentsük meg az életünket - megelőzve a cukorbetegséget - azzal, hogy betartunk néhány egyszerű, nem megerőltető szabályt.