Női Tükör

Előző Következő

A sáfrányt, amelyet vörös aranynak is neveznek, régóta értékes fűszerként és a tradicionális egészségmegőrzés részeként is használják.

 • 2012.02.26 Megelőzés a nőiesség elvesztésével

  Az emlő- illetve petefészekrákra egy bizonyos genetikai hajlammal rendelkező nők esetében a megelőző műtétek jelentős mértékben csökkenthetik mindkét ráktípus kockázatát. A 2500, bizonyos genetikai mutációkkal rendelkező nőt vizsgáló kutatás azt mutatta ki, hogy a megelőző masztektómia (mell-levétel) illetve petefészek- vagy petevezeték-eltávolító műtét majdnem teljesen megszüntette e ráktípusok előfordulását.

 • 2012.02.22 Talp alá valók

  A cipő elsődleges rendeltetése, hogy védje a lábfejet a külső hatásoktól. Erre a funkciójára azonban már kevésbé gondolunk, amikor cipőt vásárolunk. A történelem folyamán mindig fontos volt a lábbelik kinézete. Jelezhetett társadalmi hovatartozást, foglalkozást, anyagi státuszt. Az idővel, történelmi korokkal, évtizedekkel együtt változik a cipődivat. Napjainkban a lábbelik divatja szinte minden stílusnak, formának teret ad, a választéknak csak az egyéni ízlés és a pénztárca szab határt.

 • 2012.02.19 Lefogyhatunk-e a patikai készítményektől?

  Cikkünkben a fogyókúrás gyógyszertári készítményeket, eszközöket vettük górcső alá. Dr. Tóth Mária szakgyógyszerésztől, a Tükör Patika munkatársától azt kérdeztük, hogyan segíthetnek ezek a kilók elleni harcban.

 • 2012.02.17 Új allergén a fogászatban: a titánium

  A fogászati allergiás panaszok elkerülésére, a fogorvosok a titániumból készült fogpótlások alkalmazását javasolják. A legújabb kutatások szerint azonban ez az allergénmentesnek vélt anyag is problémát okozhat.

 • 2012.02.15 Májgyulladás

  A máj az ember létfontosságú szerve, amelynek egyik legfőbb feladata a bélből felszívódott, a szervezetben keletkezett ártalmas anyagok lebontása, illetve a szervezet számára hasznos anyagok termelése, kiválasztása.

 • 2012.02.10 Az életmód és a mellrák

  A testsúly és az alkoholfogyasztás befolyásolja a kockázatot, derült ki az amerikai, a brazil és a kínai adatokból. Az amerikai lakosság körében csaknem kétszerese a mellrákos esetek aránya a brazíliaihoz képest, a kínaiaknál pedig csak harmadannyi a beteg, állatja az Amerikai Rákkutató Intézet (AICR) statisztikája.

 • 2012.02.09 Változó influenzavírusok

  Az influenza vírusai folyamatosan változnak. Ez a változás képessé teszi a vírust arra, hogy elkerülje az immunrendszert, így egész életünkön át fogékonyak vagyunk a fertőzésre. Megfelelő táplálkozással és az influenza elleni védőoltás évenkénti beadatásával felkészülhetünk az influenza támadására.

 • 2012.02.08 Felírassak-e hormonális fogamzásgátlót a gyerekemnek? - 2. rész

  Cikksorozatunk első részében Dr. Kósa Zsolt, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szülész-nőgyógyásza segítségével olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy mikor érdemes először felkeresni a nőgyógyászt, melyek a legbiztonságosabb fogamzásgátló módszerek, és hogyan történik a vizsgálat egy érintetlen páciens esetében? A második részben Dr. Csajbók Éva, a klinika belgyógyász-endokrinológusa segít minket eligazodni a hormonális fogamzásgátlás területén.

 • 2012.02.04 Fogamzásgátló zselé

  Hamarosan a fogamzásgátló tablettákat felválthatják a zselék. New York-i tudósok azon fáradoznak, hogy a fogamzásgátló tabletta helyett valami egyszerűbb megoldást kínáljanak a nemkívánt terhesség megelőzésére. A kutatók által kifejlesztett új zselé, amelyet minden más gélhez hasonlóan a testfelületre kell dörzsölni, egyelőre ugyanolyan hatékonynak mutatkozott a próbák alatt, mint a hagyományos fogamzásgátló szerek.

 • 2012.02.01 Szépségvitaminok II.

  A címről valószínűleg sokaknak a drogériákban kapható tabletták jutnak először eszébe, pedig a bőr épségéhez és szépségéhez szükséges tápanyagokat gondosan megválasztott étrendünkkel is biztosíthatjuk. Nem árt tisztában lennünk azzal, hogy melyik vitamin miért hasznos, és mely élelmiszerekben találhatjuk meg.