Női Tükör

Előző Következő

Erős fejfájás, orrdugulás és köhögés: egy egyszerű nátha szövődményeként is megjelenhetnek az arcüreggyulladás tünetei. Ilyenkor antibiotikum ...

 • 2011.08.12 Életmentő gyógyszer az emlőrákban

  Egy nagy nemzetközi vizsgálat friss utánkövetési adatai alapján megerősítést nyert az a tény, hogy a célzott biológiai kezelés rendkívül hatékony a HER2-pozitív emlőrák gyógyításában. Az emlőrákos betegek mintegy negyede szenved e rendkívül agresszív daganattípustól.

 • 2011.08.12 Kilenc áldott hónap

  A méhlepény szerkezete döntő jelentőségű a terhesség során, még annak hosszát is befolyásolja. Minél szerteágazóbb ugyanis a lepény, annál nagyobb felületen jut át a tápanyag a magzatba- ez a különböző fajokban gyorsítja a magzat növekedését, és rövidíti a terhesség hosszát.

 • 2011.08.12 Havibaj?

  Szinte hihetetlen, hogy már a születésünk pillanatában rendelkezünk azzal a hárommillió petesejttel, amellyel a természet megajándékozta a női szervezetet. Igaz, kamaszkorra "csupán" négyszázezer marad belőlük. Ez még mindig hatalmas szám ahhoz képest, hogy havonta csak egy petesejt érik meg és válik megtermékenyíthetővé.

 • 2011.08.11 Plasztikai beavatkozást csak biztonságosan!

  Néhány héttel ezelőtt lett hír egy húszéves brit lány halálából, aki illegális plasztikai sebészeti beavatkozáson vett rész.

 • 2011.08.11 Valóban egészségesek a tápanyagokkal dúsított italok?

  A legújabb kutatások szerint a különböző tápanyagokkal dúsított italok, amelyeknek a gyártók szerint jótékony egészségügyi hatásaik vannak, csak drága luxusitalok.

 • 2011.08.11 Méhnyakrák

  A humán papillomavírus (HPV) a méhnyakrák kialakulásáért egyértelműen felelős tényező. A vírus időben történő kimutatása életmentő lehet. Ezért számít mérföldkőnek az a teljes egészében hazai fejlesztésű HPV-teszt.

 • 2011.08.10 A fogamzásgátlók szedése növeli a trombózis kockázatát

  A nem kívánt terhesség elkerülésének egyre szélesebb körben használt módja a fogamzásgátló tabletták szedése. A készítmények alkalmazása azonban nem csak a különböző nemi úton terjedő fertőzések ellen nem nyújt védelmet, de nagymértékben növeli a trombózis kialakulásának kockázatát is.

 • 2011.08.06 Tejcukor-érzékenység: tünetek és diagnózis

  Mi lehet az oka, ha a nagymama nem bírja a tejet? Az apuka sem issza meg a tejet, mert rögtön hasmenéses lesz, de a sajtot szereti, és gond nélkül fogyasztja? A kisgyermeknek sokat fáj a hasa főként a köldöke körül, és nem tudják, mi lehet az oka? A feltett kérdésekre sok esetben magyarázatot ad a tejcukor-érzékenység, más néven laktóz-intolerancia.

 • 2011.08.02 Allergiakezelés a XXI. században: immunterápia

  Pollenszezon tüsszögés nélkül? Háziállat a lakásban? Megszűnik a darázs, illetve méhcsípésektől való rettegés? Az immunterápiás kezelés által többek között a felsorolt allergiáknak is búcsút inthetünk. A terápiáról Dr. Balogh Katalin allergológus szakorvost, immunterápia specialistát, a MAKIT Immunterápiás szekciójának vezetőségi tagját kérdeztük.

 • 2011.07.30 Áttörés a mellrák megelőzésében

  Egy várhatóan a közeljövőben megszülető kislány lesz az első brit gyermek, akinél előzetes genetikai vizsgálattal zárták ki a mellrák kialakulására hajlamosító hibás gén jelenlétét.