Női óvszer

Női óvszer

Az AIDS-aktivisták szerint bár a női óvszer ugyanolyan hatékony, mint férfi megfelelője, mégsem terjedt el olyan mértékben az AIDS elleni harcban, mint ahogyan megérdemelné. "A nők belefáradtak abba, hogy mindig engedélyt kérjenek, ha meg akarják védeni az életüket" - mondta el Serra Sippel, a Washingtonban székelő Egészségügyi és Nemi Esélyegyenlőségi Központ vezetője az újságíróknak a Nemzetközi AIDS Konferencián.

2010-ban a férfi óvszerekből 2,4 milliárdot adtak el, míg a női óvszerek esetében ez a szám mindössze 18,2 millió volt. A szub-szaharai Afrikában, ahol a felnőtt férfiak 60 százaléka HIV-pozitív, 300 nőből mindössze egy fér hozzá női óvszerhez.

"A női óvszer már 15 éve létezik és 15 éve viccelődnek is rajta" - jelentette ki Lucie van Mens, a Universal Access to Female Condoms (UAFC) lobbiszervezet koordinátora. Miközben férfi óvszerből egyre több féle termék van a piacon, a nők számára "mindössze egyetlen modell áll rendelkezésre". Van Mens szerint itt lenne az ideje, hogy a gyártók a női óvszerek esetében is bevezessék a fantáziadús marketinget, hogy minden nő megtalálhassa a hozzá illőt.

A másik alapvető probléma az ár, folytatta Carol Nawina Nyirenda, a CITAM+ közösségi kezdeményezés képviselője. A zambiai nő az alábbiakat nyilatkozta: "Egy női óvszer 50 centbe kerül, míg egy férfi óvszer mindössze 1 centbe."

Női óvszer

Jim Clark, a brit jótékonysági szervezet, az Oxfam szóvivője szerint további központi kérdés az is, hogy a női óvszer segítségével a nők képesek ellenőrzés alatt tartani ivarszerveik egészségét. Kamerunban és Nigériában elvégzett felmérések szerint "a nők és a férfiak rendkívüli módon elfogadóak a  női óvszerekkel szemben". Az elfogadottság 40 országban már 1997-ben 96 százalék volt, ennek ellenére "az emberek még mindig nagyon keveset tudnak erről a módszerről".

Van Mens azt mondta, a női óvszereket sokkal jobban elfogadták, ha fogamzásgátlási eszközként vagy szexuális játékszerként mutatták be, mint amikor az AIDS elleni védelmet hangsúlyozták. "Nagyon fontos, hogy a nők élvezzék is a szexet" - tette hozzá van Mens.

A konferencia küldöttei és az újságírók valamennyien mintát kaptak a női óvszerből, amelyhez részletes használati utasítást mellékeltek.