Női inkontinencia

Van néhány betegség, amelyről az érintettek sosem beszélnek, sőt szemérmesen elfordulnak, ha hallanak róla. Leginkább azzal védekeznek, hogy nem vesznek tudomást arról, hogy ez betegség. Állapot – mondják és ritkán fordulnak orvoshoz. Ilyen betegség az inkontinencia, amely nemcsak az izmaik feszességét vesztett középkorú hölgyek rémálma, hanem bizony sok fiatal nőt is érint. Dr. Timmermann Gábor szülész-nőgyógyász a vizelettartási zavarról és kezeléséről tájékoztatja olvasóinkat.

 

 

Többféle inkontinencia létezik, s attól függően, hogy mi okozza a vizelettartási zavart, maga kezelés, a gyógyítás is eltérő lehet. Ezek közül a leggyakoribb az úgynevezett stressz inkontinencia. A gyermekágyas anyaukáknak lehet pár hétig, vagy akár pár hónapig tartó vizelettartási zavara, ezt igen jól lehet intim tormával korrigálni. Nem kell megijedni, elég gyakori probléma, általában átmeneti állapot. Később, amikor a hölgyek a 40-es éveiken már túl vannak és meggyengül az izomzat, akkor szokott ismét előjönni. Női inkontinencia

 

Az inkontinencia az érintettséget figyelembe véve népegészségügyi probléma, hiszen a vizelettartási zavarok a lakosság mintegy 6,5 százalékát érintik, és a népesség öregedésével folyamatosan nő az inkontinens betegek száma. Bár közel ugyanannyi embert érintenek e panaszok, mint a cukorbetegség vagy a szénanátha, mégis sokkal keveset beszélünk róla. A tájékozatlanság vagy a nem megfelelő ellátás nagymértékben rontja a betegek életminőségét, elszigeteli őket a társadalomtól. Ezért csak az inkontinenciát teljes módon és megfelelően kezelő módszerek teszik lehetővé a rehabilitációt, biztosítják az elfogadható életminőséget, amihez a legtöbb esetben szakértői segítség is szükséges.

 

A zavarbaejtő tüsszentés

Stressz inkontinencia esetén a hólyagban lévő nyomás következtében történik vizeletvesztés, melynek oka bármilyen fizikai aktivitás, de lehet köhögés, tüsszentés, hasprés, amikor az illető képtelen a vizeletet tartani. A stressz inkontinencia hátterében kötőszöveti gyengeség áll. Szülés után igen gyakran fordul elő, a hüvelyfal süllyedés valamint a kismedencei fenék izomzatának a süllyedése és gyengesége okozza. az történik, hogy megsüllyed a hólyagalap , ezáltal a húgycső szöge és a hólyag szöge megváltozik, a szög szinte kiegyenesedik és nem teljes a húgyhólyag záró funkciója. Ebben az esetben az a feladatunk, hogy visszaállítsuk szöget, ezért a hólyagnyaknál megemeljük a szöveteket.

 

Intim torna

Pácienseim közül még mindig sokan nem hallottak az intim tornáról, holott mindenkinek először ezt ajánlom,. Ha a rendszeres torna ellenére fél éven belül sem javul a vizelettartás, akkor jönnek szóba a műtéti eljárások vagy a lézeres beavatkozás. A torna a súlyos zavarokon már nem tud segíteni, de az enyhébb vagy átmeneti zavart okozó izomgyengeséget akár 100 százalékig megoldják a gyakorlatok. Az intimtornával megerősíti a medencefenék- és a hólyagzáró izomzatát, s csak ajánlani tudom minden ifjú hölgynek, hogy kezdje el beépítenia hétköznapokba a gyakorlatokat. A nők izomzata 30 éves korban éri el a maximumot, utána az elasztikus állomány csökken, de a rendszeresen végzett torna lassítja, sőt akár visszafordítja a kötőszövetek gyengülését, a feszes izmok renyhülését.

 

Gyógyulás műtéttel

A súlyosabb esetekben a torna nem elég, ilyenkor a műtétek mindenképpen tartósabb megoldást jelentenek. Egy jól sikerült szalagműtét vagy egy hüvelyplasztika lehet, hogy egy életre megoldja a problémát. Jelenleg az egyik legmodernebb megoldás a lézeres beavatkozás, amellyel a hüvely falát kezeljük. Ennek következtében a kötőszöveti réteg képes annyira megerősödni, hogy elmúlnak a panaszok. A „trendi“ hüvelyi lézeres kezelés orvosi feladat, szaktudást követel, nem etikus, ha nem orvos végzi. A műtét után is érdemes tornázni, hogy ne alakuljon ki újra izomgyengeség.

 

Cikkünk 2. részében szó lesz a sürgősségi és a túlfolyásos inkontinenciáról, valamint arról, hogy férfiaknál is előfordulhat vizelettartási zavar.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek