Női bajok, görcsös panaszok

Női bajok, görcsös panaszok

A hasi, alhasi görcsök gyakori panaszok és bárkinél előfordulhatnak. Mégis, ebben a tekintetben sokkal inkább érintett a női nem.

Kamaszkortól kezdve jelentkezhet a görcsös fájdalom a menstruáció miatt. Fiatal, felnőtt nőknél jellemző, hogy irritábilis bélszindróma (IBS) miatt lép fel a görcsös hasi fájdalom. Idősebb nőknél pedig egyre nagyobb eséllyel lehetnek kínzóak az epepanaszok, következményes epegörcsökkel. Bemutatjuk, hogy melyik esetben milyen vény nélkül is megvásárolható patikaszerek segíthetnek.

A menstruációs görcs oldása

A menstruációval járó görcsös jellegű deréktáji és alhasi fájdalmakat elsősorban fájdalomcsillapító és/vagy sima izomgörcsoldó hatású gyógyszerek bevétele képes megszüntetni.

• Javasolhatók nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagot (acetilszalicilsav, dexketoprofén, diklofenák, ibuprofén, naproxen) tartalmazó fájdalomcsillapító készítmények. A menstruációs fájdalom enyhítésére paracetamol vagy metamizol hatóanyagú fájdalomcsillapító is választható. Az erősebb hatás érdekében alkalmazhatók az előbb említett hatóanyagok koffeines kombinációi.

•  A menstruációs görcs enyhítésének bevált hatóanyaga a simaizmok görcseit oldó drotaverin vagy papaverin.

• A fájdalomcsillapító és a görcsoldó hatóanyagok külön-külön, de akár egymás mellett, egyidejűleg is alkalmazhatók (egy fájdalomcsillapító hatóanyag + egy görcsoldó hatóanyag). Mindenkinek magának kell kipróbálnia, hogy számára melyik a leginkább megfelelő megoldás.

•   Régóta használt „terápiás eszköz” valamilyen meleg tárgy (al)hasra helyezése. A gyógyszertárban vásárolható melegíthető tasakok alkalmazása is enyhítheti a menstruációval járó fájdalmakat.

Női bajok, görcsös panaszok

Semmi elváltozást nem mutat a lelet

Az IBS az emésztőrendszer működési zavara, ami nem jár együtt szervi elváltozásokkal, így a különféle emésztőszervi vizsgálatok (pl. ultrahang) sem mutatnak kóros eredményt. Mégis, IBS esetén a görcsös hasi fájdalom, a puffadás, a hasi feszülés és az esetleg derékba is kisugárzó fájdalom legalább hat hónapja fennáll, és megkeseríti a mindennapokat. IBS-nél a hasmenéses és székrekedéses időszakok napi vagy akár néhány havi gyakorisággal válthatják egymást.

A lakosság mintegy 10-20 %-ának IBS-e van. Jellemzően jó általános állapotban lévő egyéneknél lép fel, 30-40 év körül kezdődő tünetekkel. A betegek mintegy 2/3-a nő.

Attól függően, hogy az IBS-sel együtt járó tünetcsoportból mi a vezető panasz, különféle hatóanyagok vagy azok kombinációi alkalmazhatók a kellemetlenség orvoslására.

  • Hasi fájdalmak, görcsök esetén simaizom-görcsoldó hatóanyagú gyógyszer (drotaverin, mebeverin, papaverin) ajánlható. A mebeverin a felváltva jelentkező hasmenéses, székrekedéses panaszokat is orvosolhatja, a bélműködést normalizálhatja.
  • Gyakori hasmenés esetén alkalmanként hasfogók használhatók.
  • Székrekedésnél étrendi változtatások vezethetők be, és kíméletes székletlágyítók (pl. Makrogol 4000, laktulóz) próbálhatók ki
  • Puffadásnál simaizom-görcsoldót vagy puffadást csökkentő patikaszert (pl. szimetikon) érdemes használni.
  • A bélműködésre jótékony hatást kifejtő probiotikumokkal, gyógynövényes készítményekkel (pl. borsmenta teája, illóolaja) is történhetnek próbálkozások.

Epés panaszok

A nőknél kétszer gyakoribb az epekő, mint a férfiaknál. A korosztályokat illetően különösen érintettek a 60 év fölöttiek. Emellett, az átlagosnál nagyobb eséllyel alakul ki epekő azoknál a nőknél, akik várandósak (voltak), akik hormonális fogamzásgátlót szednek, vagy menopauza idején hormonpótló kezelésben részesülnek.

Az epeköves bajok általában akkor kezdődnek, amikor az epekő úgy helyezkedik el, hogy az gátat képez az epefolyadék elfolyásának. Ekkor tapasztalhatók az első fájdalmas figyelmeztető jelek: az epehólyag környékén görcsös, heves fájdalom alakul ki, vagyis epeköves kólika lép fel,- esetleg hasmenéssel, böfögéssel, hányingerrel társultan.

  • Míg a zsíros ételek fogyasztása utáni enyhe epegörcs görcsoldó hatóanyagokkal (pl. papaverin, drotaverin) és fájdalomcsillapítókkal kezelhető, addig az epehólyagban kialakuló fertőzés vagy gyulladás azonnali orvosi ellátást igénylő, életveszélyes állapot. Amennyiben erős, epehólyagtáji, illetve kisugárzó fájdalom, láz, hidegrázás, sárgaság, puffadás, hányás lép fel, azonnal orvost/mentőt kell hívni.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükör májusi számában jelent meg! Kérje minden hónapban a magazint a gyógyszerészétól!

Kapcsolódó írások