Női bajok - a menstruációról

Női bajok - a menstruációról

A serdülőkorban bekövetkező testi változásokat az agyalapi mirigy által termelt hormonok szabályozzák. A luteinizáló és follikulus stimuláló hormonok szintje emelkedik, mely serkenti a nemi hormonok termelődését. E folyamat eredményeként alakul ki a nemi érettség.

A nemi hormonok szintjének változásával megindul a méh, az emlők, a hüvely érése, a menstruáció is a nemi érés folyamatának része. A menstruáció a méhnyálkahártya lelökődése, mely vérzéssel társul. Havi ciklussal jelentkezik, kivéve a terhesség és a menopauza idején. A vérzés első napja a menstruációs ciklus kezdete (1.nap). A ciklus a következő menstruáció kezdete előtt fejeződik be, mely változó, 21-40 napos lehet. Csak a nők 10-15 százalékának van pontosan 28 napos ciklusa.

A menstruációs ciklust az agyalapi mirigy által termelt luteinizáló és a follikulus stimuláló hormonok, valamint a petefészkek által termelt ösztrogén és progesztron. szabályozzák, A ciklus 3 szakaszból áll: a folllikuláris (tüsző), az ovulációs (tüszőrepedés) és a sárgatest fázis.

A follikuláris szakasz a vérzés első napjától a lutenizáló hormon szintjének emelkedéséig tart, mely petesejt kibocsátását, tüszőrepedést eredményez. Ebben a fázisban, a petefészekben lévő tüszők fejlődésnek indulnak. A follikuláris szakasz kezdetén a méh belső borítása, a méhnyálkahártya megvastagodik, olyan folyadékokkal és tápanyagokkal telik meg, amelyek az embrió táplálását szolgálják. Ha nem történik megtermékenyítés az ösztrogén és a progesztron szint csökken, a nyálkahártya lelökődik, és menstruációs vérzés  jelentkezik. A vérzés átlagosan 3-7 napig tart.

A tüszőrepedés fázisában a lutenizáló hormon a domináns tüszőt a petefészek felszínéről való kiemelkedésre, majd végül megrepedésre serkenti, kibocsátva a petesejtet. A tüszőrepedés a petesejt kibocsátásával végződik, általában 36 órával a luteinizáló hormon emelkedésének kezdete után. A petesejt kiszabadulása után csak rövid ideig, kb. 12 óráig termékenyíthető meg.

A sárgatest fázis a tüszőrepedést követi, 14 napig tart, amennyiben nem történik megtermékenyítés a menstruációs időszak előtt ér véget. Ebben a fázisban a megrepedt tüsző a petesejt kibocsátása után bezárul, és ún. sárgatestet képez, amely növekvő mennyiségű progeszteront termel. A sárgatest szerepe az, hogy a méhet előkészítse a megtermékenyítésre.  A sárgatest által termelt progeszteron hatására a méhnyálkahártya megvastagszik, feltöltődik folyadékkal és tápanyagokkal, hogy felkészüljön a magzat fogadására. Ha nem történik megtermékenyítés, akkor a sárgatest 14 nap után elsorvad és új menstruációs ciklus kezdődik.

A menstruációs fájdalomról

A menstruáció során jelentkező kismedencei fájdalmat dizmenorreanak nevezzük. Az elsődleges dizmenorrea a nők több mint felét érinti. Általában serdülőkorban kezdődik és a nők 5-15  százalékánál jelentősen befolyásolja a napi tevékenységet. A kor előrehaladtával és a terhességgel azonban enyhülhetnek, megszűnhetnek a panaszok. Az elsődleges dizmenorránál a fájdalom csak olyan ciklusokban jelentkezik, amikor peteérés történik. A fájdalmat a menstruáció során felszabaduló prosztaglandionok okozzák. A prosztaglandionok olyan hormonszerű anyagok, amelyek méhösszehúzódást okoznak, csökkentik a méh véráramlását, és fokozzák a méh fájdalomérző idegvégződéseinek érzékenységét. A fájdalom az alhasban jelentkezik, és a deréktájra vagy az alsó végtagokba sugározhat. A fájdalom általában görcsös, változó intenzitású, de lehet tompa, állandó is. Kevéssel a menstruáció előtt, vagy az alatt jelentkezik és általában 2 nap után elmúlik. Gyakori tünete: a fejfájás, a hányinger, a székrekedés, a hasmenés, és a gyakori vizelési inger. A menstruáció előtti ingerlékenység, idegesség, depresszió, hasi teltség a menstruáció egésze alatt fennállhat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek