Nincs több menstruáció?

Nincs több menstruáció?

A folyamatos fogamzásgátlással megszüntetett menstruáció vonzóan hangzik a nők számára, de vajon biztonságos?

Karen Manser utálta fájdalmas menstruációját, ezért úgy döntött, véget vet neki. 44 évesen már tíz éve nem menstruált.

Ehhez először egy progeszteron származékot (medroxiprogeszteron-acetátot) használt, amely egy injekciós hormonális fogamzásgátló. Ezután nőgyógyásza beleegyezésével folyamatosan szedte a fogamzásgátló tablettákat a menstruáció elkerülése érdekében.

Az elmúlt évtizedekben gyakran alkalmazták orvosok ezt a módszert, ám igazi áttörés 2003-ban következett be. Abban az évben a Barr Pharmaceuticals forgalomba hozta az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hatóság által első alkalommal engedélyezett, nyújtott ciklusú fogamzásgátló tablettáját (hatóanyaga: levonorgestrel, etinil ösztradiol), amelyet úgy terveztek, hogy szedésével a nőknek csupán évente négy menstruációjuk lesz. Ha engedélyezik, a Wyaeth gyógyszercég piacra dobhatja ösztrogén és progeszteron hatóanyagú szerét, mellyel egy évig elkerülhető a menstruációs vérzés.

A Amerikai Szülészet-Nőgyógyászati Testület nem foglal hivatalos álláspontot a menstruáció felfüggesztésével kapcsolatban. A közvélemény pedig megosztott.

A menstruációval esetlegesen együtt járó fájdalom, kellemetlenségérzés, haspuffadás, nyűgösség és lehangoltság miatt Dr. Sharon Mass szülész-nőgyógyász gyakran ajánlja a menstruáció hormonális gátlását, ráadásul önmagán is alkalmazza. Ezt korábban csak orvosi indikációra írták fel, például endometriosis, komoly hasi puffadás és emlőérzékenység miatt.

A kényelemérzés egy új indikáció kezd lenni, említi Dr. Leslie Miller, a Washington Egyetem szülész-nőgyógyász adjunktusa, aki rezidens kora óta szintén szedi a szereket.

A hagyományos fogamzásgátló tablettákat úgy gyártják, hogy 28 tablettából 21 tartalmaz hormont, míg 7 darab placebó, amelyek szedésekor történik a menstruáció. Az új tabletták esetében a placebók helyett aktív hormontartalmú tabletták vannak.

Nincs több menstruáció?

Dr. Mass szerint az orális fogamzásgátlók biztonságosak, egyéb előnyeik, hogy csökkentik az endometrium és a petefészek daganatok, és az anémia előfordulásának kockázatát. Ám az új szerek hosszú távú hatásai nem teljesen ismertek.

Dr. Miller jelenleg a gátolt menstruáció hatását tanulmányozza a csontsűrűségre, mert a mesterségesen alacsony ösztrogén-szint ezt befolyásolhatja.

Dr. Jerilynn C. Prior endokrinológus professzor (British Columbia Egyetem) véleménye eltérő. Szerinte a normális menstruációs ciklus elengedhetetlen a nők egészsége érdekében. Ez egy bonyolult folyamat, amit az agy szabályoz, és általános egészségügyi célja van, nem csak a szaporodást szolgálja. Jótékony hatása van a nők csontozatára és szív-érrendszerére.

"Napjainkban a menstruáció tabu témának számít, egyesek a nők gyengeségét, alsóbbrendűségét látják benne, és ezért elrejtendőnek vélik"- magyarázta Dr. Prior, aki a Menstruációs Ciklus Kutatási Társaság tagja. A társaság egyetért a megfelelő indikációval alkalmazott menstruációgátlással, ám nem ajánlja egészséges és panaszmentes ciklusú nőknek, csupán kényelmi szempontból.

Jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő adat a gátlás biztonságosságáról. További kutatások szükségesek, megvizsgálva hatásait a csontokra, trombózis és agyérkatasztrófa kockázatára, valamint a fogamzóképességre.

A hormontartalmú szerek növelhetik a trombózis és az emlőrák kialakulásának kockázatát.

Mivel ezek a szerek még újak, az orvosok között nincs egyértelmű álláspont avval kapcsolatban, hogy mennyi ideig kell a szedés előtt fennállnia a normális ciklusnak, vagy hogy milyen életkortól meddig adhatóak. 18-22 év között nem feltétlenül ajánlják a szerek szedését, mert növekvőfélben lévőknél befolyásolhatják a csontdenzitást.

A szerek ezen kívül nem minden esetben működnek tökéletesen. Gyakori a rendszertelen vérzés, főleg az első három-hat hónap során. Hat hónap múltán a nők 70%-ánál nem jelentkezik több vérzés a gyógyszerek szedése mellett. Egy év elteltével ez 90%.

A hormontabletták mellett is elképzelhető a teherbeesés, amit időközönként megismételt terhességi teszttel lehet ellenőrizni. A legújabb kutatási eredmények szerint pedig azoknak sem kell félniük, akik azért aggódnak hogy a szer szedésének abbahagyásával később nem fognak tudni teherbe esni. A kísérleti szereket szedő 187 nő 99%-ának később visszatért a menstruációja a szedés felhagyásával, vagy pedig 90 napon belül teherbe esett.

A fogamzásgátló tabletták azonban nem védenek semmiféle nemi úton terjedő fertőzéstől, így emellett egyéb védekezési módszerek használata is ajánlott.

Ne szedjen orális fogamzásgátlókat olyan nő, akinél korábban előfordult trombózis, stroke, szívroham, aki dohányzik, és aki 35 évnél idősebb.

A fogamzásgátlókat szedők évente menjenek el kontrollvizsgálatra, amely során vérnyomásmérés, méhnyakrák-, emlő- és csontszűrés történik.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek