Nincs összefüggés a stressz és a teherbeesés között

Nincs összefüggés a stressz és a teherbeesés között

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint - a közhiedelemmel ellentétben - a stressz és az idegeskedés nem rontja a nők esélyét a meddőségi kezelések során.

Brit kutatók tizennégy tanulmányt néztek végig, amelyekben összesen 3583 meddőségi kezelésen résztvevő nő adatai szerepeltek, akiknek a mindennapjaira már a kezelések előtt jellemző volt a stressz és a gyakori aggodalmaskodás. Miután összevetették azoknak a nőknek az adatait, akik sikeresen teherbe estek, azokéval, akik nem, semmiféle összefüggést nem találtak az érzelmi állapotuk és a kezelés sikeressége között.

Jacky Boivin, a wales-i Cardiff Egyetem Pszichológia Tanszékének professzora így nyilatkozott: "Az új ismeretek fényében minden nő megnyugodhat, hogy sem a meddőségi kezelésekkel együtt járó idegeskedés, sem bármilyen egyéb stresszt okozó élethelyzet nincs negatív hatással a teherbeesésükre."

A szakértők szerint a párok nagyjából tizenöt százaléka meddő, és a legtöbb nő meg van róla győződve, hogy az idegeskedés és a stressz csak tovább rontják a helyzetüket. A kutatások eredményei azonban most egyértelműen cáfolják ezt a vélekedést, ezért a szakemberek bizton állítják, hogy mindez csupán egy makacs tévhit, aminek semmiféle valóságalapja nincsen.

Forrás: medipress.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek