Nincs időm párt keresni, de gyereket most akarok!

Nincs időm párt keresni, de gyereket most akarok!

Tíz év alatt háromszorosára nőtt a mesterséges megtermékenyítésre jelentkező egyedülálló brit nők száma, amely szakértők előzetes adatai szerint 2014-ben először átlépte az ezret.

2015.08.18

2013-ban 952 egyedülálló jelentkezett a klinikákon mesterséges megtermékenyítésre, ami 2006-hoz képest 226 százalékos növekedés az illetékes hatóság, a Human Fertilisation and Embryology Authority szerint.

Szakértők szerint a növekedés hátterében az áll, hogy egyre több nő mond le arról, hogy férjhez menjen, a férfiak házasodási kedve pedig csökken, mert el akarják kerülni a költséges válást. A jelenségben az egyszülős családok és a mesterséges megtermékenyítés mind nagyobb elfogadottsága is szerepet játszik.

Nincs időm párt keresni, de gyereket most akarok!

“Egyre több nő fut be sikeres karriert, de nem találnak maguknak párt vagy tönkre megy a kapcsolatuk. Ők úgy érzik, nincs idejük arra, hogy új partnert keressenek, és csak utána legyen gyerekük – idézte a mesterséges megtermékenyítésre jelentkező egyedülálló nőkkel kapcsolatban a The Times Marilyn Glenville pszichológust, aki szerint a férfiak manapság nehezebben köteleződnek el az anyagiak miatt, ez pedig arra sarkallja a nőket, hogy saját kezükbe vegyék az ügyet.

Az egyedülálló nők nem jogosultak a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által finanszírozott mesterséges megtermékenyítésre, de sok államilag támogatott klinika kínál ilyen lehetőséget saját hatáskörében.

A művi megtermékenyítés más vonatkozásait ismertetve a The Daily Telegraph arról írt, hogy Nagy-Britanniában sok nő él a petesejt-lefagyasztás lehetőségével is annak érdekében, hogy akár évek múlva próbálkozzanak a beültetéssel. A szigetországban 18 ezer petesejt van lefagyasztva, szakemberek ugyanakkor egy frissen ismertetett amerikai kutatással kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy úgy tűnik, a lefagyasztott petesejtek használatával kisebb az esélye a sikeres beültetésnek, mint a frissen levettekkel.

Az átfogó kutatás során kiderült, hogy lefagyasztott petesejtekkel 47, frissekkel viszont 56 százalék volt az esély a sikerre. A lefagyasztást leginkább a kemoterápia előtt álló nőknek javasolta a vizsgálat vezetője.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend