Nemi hormonkezelés idős hölgyeknek

Nemi hormonkezelés idős hölgyeknek

Az egyik német gyógyszeripari óriásvállalat kedden aláírta a Quebec' EndoCeutics-szal kötött szerződést. Ezzel hozzájárulását adta egy újfajta nőgyógyászati kezeléshez. A fejlesztés ezúttal a posztmenopauza hatása alatt álló idős hölgyeket célozza meg, akiknél igen gyakori a vaginális anrophia (egyfajta húgyúti betegség), amely szexuális diszfunkciókhoz vezethet.

A jövő eljárása - melyet egyelőre Vaginormnak kereszteltek - fokozza a DHEA szteroidszintet a női szervezetben, mivel ennek szintje az idő előrehaladtával mindkét nem szervezetében csökken. A nők esetében ez azt jelenti, hogy a hüvelyi szövetek valamelyest megváltoznak, kissé kiszáradnak, ez pedig kényelmetlen érzéshez, és nem utolsó sorban fájdalmas szexuális együttlétekhez vezethet.

(DHEA : dehydro-epie-androsterone. A DHEA az agyban, a bőrben, és a mellékvesében termelődik. A DHEA a mellékvese által termelt elsődleges nemi hormon, és helyenként "anyahormonnak" is nevezik, mivel számos egyéb hormon prekurzora is egyben, pl. a tesztoszteron előanyaga. Gyakorlatilag az ösztrogén, a tesztoszteron, a progeszteron és a kortikoszteron előanyaga. A DHEA szervezetünk által legnagyobb mennyiségben előállított szteroidszerű hormon. Sablonosan fogalmazva, ahogy átáramlik a vérrel a szervezeten, olyan hormonná alakul át, amilyenre a szervezetnek épp a legnagyobb szüksége van.A DHEA kiegészítőket yamgyökérből állítják elő, mindazonáltal ehhez laboratóriumra és 6-8 komplikált kémiai reakcióra van szükség. Más szavakkal, szervezetünk nem képes kinyerni a DHEA-t a nyers yamgyökérből.)

Az üzlet kiterjed a termék harmadik fázisos, azaz embereken történő klinikai kipróbálására és piacra vitelére is. A vállalat nyilatkozata szerint Kanadában 330 millió dollárt költenek majd a kutatásra. A baby boomerek generációja (a II. világháború után születettek generációja, azaz a demográfiai robbanás gyermekeinek csoportja) lassan nyugdíjaskorba lép, a gyógyszercégek pedig igyekeznek olyan, a szervezet számára "csalóka" kezeléseket kidolgozni az idős nők körében előforduló szexuális diszfunkciókra, melyek - hatásmechanizmusát tekintve - a hasonló korú férfiaknak készült Viagra "hasonmását" jelenthetik a későbbiekben.

Az EndoCeutics reményei szerint világszerte 360 millió, 50 év feletti nő életminőségét tudná feljavítani az új fejlesztés.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek