Nemcsak egészségesebb, hanem szebb is leszel a répától

Nemcsak egészségesebb, hanem szebb is leszel a répától

A sárgarépa a különböző levesek és főételek sárga testű úrfija. Ez az édes gyökérféle azonban nem csak a konyhában állja meg a helyét.

A sárgarépa nélkülözhetetlen része kisbabás családok pürékészítő konyhájában, de megtalálható szinte minden éléskamrában is. Ez a répaféle nem csak jó néhány recept nélkülözhetetlen kelléke, hanem egyben gyógyszer, sőt kozmetikum is.

Nemcsak egészségesebb, hanem szebb is leszel a répától

A sárgarépa sok gyerek számára nem tartozik a kedvenc ételek közé, pedig nyersen fogyasztva sok értékes tápanyaggal tölthetné fel a szervezetüket. Ha gyerekként nem is győzi meg őket az állítás, hogy majd ettől tudnak csak igazán szépen és hangosan fütyülni, akkor majd később meséljünk nekik a répa nem mindennapi karotintartalmáról.

A répa ugyanis a karotinban az egyik leggazdagabb növény. Felmerülhet a kérdés, hogy ez miért is jó nekünk? A karotin önmagban kevés lenne, de szervezetünk csodás módon vitaminokká varázsolja az emésztés során, amelyek aztán majd rendkívül jótékony hatást fejtenek ki az immunrendszerünk erősítőjeként, és megőrizhetjük velük látásunk élességét is.

A népi orvoslás sem alaptalanul használta vízhajtóként és úgynevezett "hasrángás" gyógyítására, valamint szem-, máj-, epe- és bőrproblémák megoldásához is jó orvosságnak tartották.

Levele ugyan nem ehető - de iható. Legalábbis az Alföldön máig készítenek belőle teát, amelynek vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

A sárgarépa karotintartalmára a kozmetikagyártók is felfigyeltek, így mára több krém is tartalmaz sárgarépát. A kivonatuk ugyanis karotintartalmuknak köszönhetően megelőzi a ráncosodást, pontosabban: megelőzik azokat, amik a ráncosodás kiváltó okai lehetnek. Például segítenek a bőrnek védekezni az UV-sugarak ellen, és megóvják a kiszáradástól, illetve barnító hatása is van.

Ezért szokták is ajánlani, hogy ne csak nyáron, hanem télen is fogyasszunk sárgarépát, amikor nagyobb a bőr vízvesztesége, és ezért könnyen kicserepesedhet.

Babáknak kifejezetten ajánlott ennek a sárgagyökerű zöldségnek a fogyasztása, mivel a legújabb kutatások szerint tápanyagai fokozzák a csecsemőmirigy működését.

Azonban nem csak az újszülöttek élvezhetik a sárgarépa jótékony hatásait: ugyanis ez a zöldség minden fogyasztójában felgyorsítja az új sejtek termelődését, valamint védi a külső bőrréteget - ami a test első számú védelmi vonala -, és még hajunk töredezettségén is csökkent.

Tárolása mégis egyszerű: ajánlott homokban vagy valamilyen erre kijelölt veremben teleltetni őket, napfénytől távol. Ha így teszünk, bármikor elővehetjük: csak le kell pucolnunk, és már fogyaszthatjuk is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek