Nem véd a tőzegáfonyalé a húgyúti fertőzésektől?

Nem véd a tőzegáfonyalé a húgyúti fertőzésektől?

Egy új kutatás eredményei szerint a tőzegáfonyalé nem alakít ki védelmet a húgyúti fertőzésekkel szemben.

A húgyúti fertőzések esetében gyakran ajánlják a tőzegáfonyalé fogyasztását, amelyről azt tartották, képes meggátolni a fertőzések kiújulását. A hatásról több kisebb klinikai vizsgálat és megfigyelés alapján bizonyosodtak meg, ám most egy friss kutatás eredményei úgy találták, ez a megállapítás helytelen volt.

A kutatók húgyúti fertőzéssel diagnosztizált főiskolás hölgyeken tesztelték a tőzegáfonyalé eredményességét 6 hónapon keresztül - illetve a húgyúti fertőzés kiújulásáig. A kiújulási arány a tőzegáfonyalét fogyasztók között 20 százalékot tett ki, míg a kontrollcsoport placebo italát fogyasztó hölgyek esetében ugyanez az érték 14 százalékot ért el.

A kutatók eredetileg arra számítottak, hogy a kiújulás a kontrollcsoportban 30 százalékot ér majd el - a jóval alacsonyabb érték azonban elképzelhető, hogy annak volt köszönhető, hogy a résztvevők gyakran vittek be a szervezetükbe folyadékot és így a gyakoribb vizeletürítés visszaszorította a baktériumok számát, ez csökkentette a fertőzés tüneteinek súlyosságát is.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek