Hirdetés
Nem okoz súlygyarapodást, csak vérrögöt

Nem okoz súlygyarapodást, csak vérrögöt

A fogamzásgátlók legújabb generációja bár nem okoz súlygyarapodást, komoly egészségügyi problémákhoz, vérrögök kialakulásához vezethet.

2015.06.18

Az úgynevezett harmadik generációs fogamzásgátló tabletták kevesebb mellékhatást okoznak, mint régebbi társaik, nem kell tartani a súlygyarapodástól vagy a fejfájástól. Egy friss kutatás szerint azonban sokkal nagyobb problémákhoz vezethetnek, az ilyen tablettát szedő nők körében kétszer gyakoribbak a végtagokban kialakult vérrögök a régi fajta tablettát szedőkhöz képest, míg négyszer nagyobb az esélye azokhoz képest, akik egyáltalán nem szednek fogamzásgátlót.

Nem okoz súlygyarapodást, csak vérrögöt

Az első generációs fogamzásgátlók progeszteront (norethindron) tartalmaztak, ezek ma már nem használatosak. A jelenleg forgalomban lévő fogamzásgátlók a második generációs levonorgestrelt, valamint a harmadik generációs gestodent, desogestrelt és a norgestimatot tartalmazzák.

A fogamzásgátló tabletták azután kerültek (ismét) fókuszba, hogy egy 21 éves pedagógiai asszisztens (Fallan Kurek, Egyesült Királyság) 25 napi tablettaszedés után otthonában összeesett, majd néhány nap múlva agyi károsodás miatt meghalt. A hivatalos álláspont szerint a fiatal lány halálát tüdőembólia okozta.

Egy francia kutatás szerint évente Franciaországban 2-3000 esetben alakul ki mélyvénás trombózis a fogamzásgátlók miatt, amely húsz esetben halálhoz vezető tüdőembóliát okoz. Az évi húsz halálesetből 6-ért felelős az első és a második generációs tabletta, és 14-ért a harmadik és a negyedik generációs fogamzásgátló. A fogamzásgátlási módszer kiválasztásakor érdemes minden kockázati tényezőt megvitatni a nőgyógyásszal.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend