Nem mindegy, mit iszol!

Nem mindegy, mit iszol!

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy bizonyos folyadékok vizet vonnak el a szervezettől. Figyelni kell erre az év minden szakában, ha nem akarunk kiszáradni. Kedvezőtlen hatás még a testsúly gyarapodása, amely előtt értetlenül állunk, ha nem tudjuk, melyik ital mennyi kalóriát rejt magában.

Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus (testsúlygyógyász) szakorvos szerint mindenkinek sokkal jobban oda kellene figyelnie a megfelelő folyadékbevitelre és arra is, hogy milyen típusút fogyasztunk nap, mint nap.
A legtöbb üdítő elvonja a szervezetből a vizet

„A natúr vízen kívül sokan kedvelik az ízesített vizeket, az élénkítő hatású teákat, kávékat, energiaitalokat, de nyáron megnő az üdítők, gyümölcslevek forgalma is, és nyári estéken az alkohol szinte észrevétlenül itatja magát (sör, bor, koktélok, tömény alkohol, pezsgő). Azonban minden olyan folyadék valójában vizet von el a szervezettől, amiben pl. koffein,  cukor vagy édesítőszer van.  A vízelvonás szempontjából kiemelt helyen szerepel a kávé, fekete és zöld tea, kóla és töményebb alkoholos italok, melyek elfogyasztásakor az elfogyasztott mennyiség dupláját kell víz formájában elfogyasztani.  A frissen facsart gyümölcslevek igazi kalória- és szénhidrát bombák, a vércukorszintet azonnal és drámaian megemelik, ezért minél ritkábban és  naponta maximum 3 dl adagban érdemes limitálni a fogyasztásukat, 3-5 dl vízzel duplájára hígítva. Kerülendő az üdítő, sőt még az egészségesnek hitt, cukorral vagy sziruppal édesített limonádé fogyasztása is, hiszen a mérsékelt szomjoltó hatás mellett a testsúlyra kedvezőtlen hatást fejtenek ki. Nem véletlen, hogy sokan a nyári időszakban visszahízzák a tavasszal keservesen leadott kilókat”- árulta el dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus szakorvos.
Nem mindegy, mit iszol!

 

Néhány ital kalóriatartalma (adagnagyságtól és összetételtől függően):

1 jegeskávé                                                                      ~ 350-900 kcal

kóla (5 dl)                                                                          ~ 225 kcal

1 doboz energiaital                                                        ~ 112 kcal

narancslé 5 dl                                                                   ~ 215 kcal

1 pohár alkoholos koktél                                             ~ 400-1000 kcal

világos sör                                                                         3 dl ~ 132 kcal                    

barna sör                                                                           3 dl ~ 200 kcal                    

limonádé (cukorral vagy sziruppal)                         3 dl ~ 60-140 kcal

 

Igyunk több vizet!

A folyadékfogyasztási ajánlás első helyén a tiszta, ízesítetlen víz áll, nem véletlenül. Ez lehet forrásvíz, csapvíz vagy akár ásványvíz, azonban az utóbbinál vegyük figyelembe, hogy miyen a víz össz ásványianyag tartalma, ez ugyanis változó. Nem mindegy, hogy kisbabák, a sószegényen, vagy éppen nagyon sósan étkező felnőttek, a magas vérnyomásban szenvedők, vagy az emésztési panaszokkal küszködők melyiket isszák. Az ásványvíz ajánlott összetételét befolyásolják a táplálkozási szokások is. Hazánkban a kálium és magnézium fogyasztás elmarad a kívánatostól a nem megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás miatt, ez pótolható megfelelő vízzel.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek