Nem kell aggódniuk az ételallergiásoknak

Nem kell aggódniuk az ételallergiásoknak

Szója-, laktóz- és gluténmentes élelmiszereket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, és a jó hír az, hogy valóban biztonságosak ezek a termékek. A 49 ellenőrzött mintából csak kettő nem felelt meg a követelményeknek.

A hatóság azt vizsgálta, hogy a "mentes" jelöléssel ellátott élelmiszerek megfelelnek-e a jogszabályoknak, illetve a termékek címkéjén feltüntetett értékeknek - közölte az NFH kedden az MTI-vel. Közleményében kiemelte, hogy az allergiás fogyasztók kiszolgáltatott helyzetben vannak, vásárláskor csak az élelmiszer jelölésében feltüntetett információk alapján hozhatnak döntést.
Az NFH laboratóriumában megvizsgált 49 féle mintából a címke szerint 18 volt laktózmentes, 22 gluténmentes és 16 szójamentes.

Nem kell aggódniuk az ételallergiásoknak


Az ellenőrzött termékek többsége megfelelt. Egy laktózmentes jelöléssel ellátott habtejszín laktóztartalma meghaladta a címkén jelölt értéket, illetve egy gluténmentes fehérkenyér sütőkeverék gluténtartalma túllépte a jogszabályban rögzített maximálisan megengedhető értéket. A vizsgált szójamentes termékeket megfelelőnek találták a szakemberek.


A közlemény szerint a vizsgálat az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítését szolgáló projekt része volt. A csaknem 619 millió forint összköltségű, 487 millió forint támogatású kiemelt projekt az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.


A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján (www.nfh.hu) megtalálható.

 

Forrás: mti

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek