Nem hiszti. Nem gyengeség. Endometriózis.

Nem hiszti. Nem gyengeség. Endometriózis.

Érintettek személyes történeteit mutatja be az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány idén ősszel indított edukációs kampányában. A négy, egymástól különálló 1,5-2 perces videókban érintett nők nyíltan vállalták súlyos nőgyógyászati betegségüket, olyan tabutémákról beszélnek, mint a menstruáció vagy a fogamzásképesség. A hiteles tájékoztatással a felmerülő tévhiteket eloszlatása, a prevenció, és az egészségtudatosságra nevelés a cél. A kampány keretében az alapítvány október 21. kerekasztal-beszélgetést szervezett, ahol a videó szereplői személyesen is megosztották tapasztalataikat az érdeklődőkkel.

Bianka (23), Zsuzska (33), Zsófia (32) és Szilvi (49) az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány felkérésére vállalták, hogy rövid videók formájában a nagyközönség elé tárják személyes történetüket. Mindannyian évekig küzdöttek a fájdalmas menstruációjukkal, mire diagnosztizálták náluk az endometriózist. A Magyarországon minden tizedik fogamzóképes korú nőt érintő nőgyógyászati betegség megkeserítette a mindennapjaikat, éntörténetükben pedig közös pont, hogy az elviselhetetlen görcsöket, a hányingert, a deréktáji vagy vizelés közbeni fájdalmat, szúró érzéseket természetesnek gondolták.

Az érintettek videóit az alapítvány Facebook oldalán, illetve YouTube csatornáján lehet megnézni.

Nem hiszti. Nem gyengeség. Endometriózis.

„Az alapítvány idén ősszel indított edukációs kampánya elsősorban azt a téveszmét szeretné végre lerombolni, ami a négy érintett történetében is megjelenik. Nagyon sokan még mindig úgy gondolják, hogy teljesen rendben van, ha fiatal lányok kimaradnak az iskolából, és erős fájdalomcsillapítókon kell élniük napokig. Ha valaki a hétköznapi, normál teendőit nem tudja ellátni, csak erős gyógyszerek segítségével, akkor muszáj szakemberhez fordulni, mert elképzelhető, hogy endometriózis vagy más nőgyógyászati betegség áll a háttérben – hangsúlyozza Salamon Adrienn, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek