Nem csak szexuális úton terjed - HPV kisokos

Nem csak szexuális úton terjed - HPV kisokos

Folyamatosan emelkedik Magyarországon a humán papillómavírus, azaz a HPV okozta rákos megbetegedések száma, egyre többet hallani a szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságáról. Ennek ellenére sok a tévhit a köztudatban, sokan téves információk alapján tájékozódnak az interneten. Mennyi idő alatt alakulhat ki rosszindulatú daganat? Kiknek javasolt a védőoltás? Milyen mellékhatások fordulhatnak elő az oltást követően? Miért lehet fontos a védőoltás fiúk, férfiak esetében is? - többek közt ezekre a kérdésekre ad választ Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont oltóorvosa.

Milyen gyakori a HPV infekció?

Az életünk során legalább egy típusával biztosan találkozunk. Sok ember nem is tudja, hogy érintett, így anélkül, hogy tudatában lenne: szexpartnereinek képes átadni a vírust. A leggyakoribb szexuális megbetegedések egyike, a harmincas éveiben járó nők második leggyakoribb rosszindulatú elváltozása. Az összes daganatos betegség 5%-t ez a vírus okozza.

Milyen következményei lehetnek a fertőzésnek?

A hámsejtek lakójává válhat a vírus. Az esetek jelentős részében, 10-ből 9 alkalommal, az immunrendszer megbirkózik a problémával, ha azonban alulmarad ebben a küzdelemben, akkor az érintett sejteket a magas patogenitású törzsek képesek átprogramozni. Rosszindulatú daganatok alakulhatnak ki:

  • méhnyak, hüvely, szeméremtest / nők esetében
  • hímvessző / férfiak
  • végbél, szájüregi daganatok, /nyelv, gége, garat/ mindkét nemnél.


Nemi szemölcsök, ami roppant kellemetlen lehet, de szerencsére sosem rosszindulatú.

Mennyi idő alatt alakulhat ki rosszindulatú daganat?

A hosszan jelenlevő fertőzés következménye, és eltérő a kialakulásig eltelt idő, akár 10 év is lehet.

Hogyan fertőződhetünk?

Az intim szexuális kontaktus alatt, beleértve az anális, vaginális, orális szexet is. Egyszerre több törzs is lakótársunk lehet, akár egyidőben is. Ugyanannak a törzsnek ismét áldozataivá válhatunk. A pici babák születéskor a szülőcsatornában fertőződhetnek, ami légzőszervi elváltozást is okozhat náluk (RRP). Ritkábban, de a környezetben jelenlevő vírus is gondot okozhat (szexuális segédeszköz, WC).

Kiknek javasolt a védőoltás?

Mindenkinek. A szexuális aktivitás megkezdése előtt azonban nagyobb a védőoltás hatékonysága. 15 éves kor alatt 2 oltás, felette már 3 szükséges. (0-2-6 hó).

Nem csak szexuális úton terjed - HPV kisokos

Mennyire működik jól a védőoltás?

Nagyon hatékonynak mondható, majdnem 100%-os védelmet képes nyújtani a rákmegelőző állapotokkal szemben. 2006 óta már gyűlnek a tapasztalatok a vakcinával kapcsolatosan. Az USA-ban 64%-ban mérsékelte a fiatal lányok körében a vakcinában jelenlévő törzsek általi fertőzések számát. Az idő múlásával is megfelelő még a kialakított védelem (10 éven túl).

Milyen mellékhatások fordulhatnak elő?

• Fájdalom, pirosság, duzzanat az oltott területen,
• láz,
• fejfájás, fáradtság, hányinger,
• izom és csont fájdalom.

Nagyon ritkán heves allergiás reakció léphet fel. Ebben az esetben nem javasolt folytatni a megkezdett oltási sort.

Okozhat-e daganatot a védőoltás?

Nem! A védőoltás nem képes daganatot okozni, hiszen csak egy vírusszerű részecske, örökítő-anyag nélkül, ami hordozza az immunválaszhoz szükséges struktúrát. A kialakuló ellenanyagok megakadályozzák a vírus hámsejtekbe történő bejutását!

Mi lehet a következménye a védőoltás elmaradásának?

Nagyobb sebezhetőség a HPV vírussal szemben. A rák, rákmegelőző állapotok sebészi, kemoterápiás, sugárterápiás beavatkozásokat tehetnek szükségessé. Ez gondot okozhat a későbbi terhességek kapcsán, esetleg lehetetlenné teszik azt. Van azonban, amikor már nincs segítség.

Miért lehet fontos a védőoltás fiúk, férfiak esetében is?

Ők is fertőződnek, hiszen szintén sebezhetőek a vírussal szembe. Hordozzák és át is tudják adni azt. A méhnyakrák természetesen nem tud náluk kialakulni, de az összes többi elváltozás igen (pénisz, szájüregi, végbél körüli, nyaki régió).

Forrás: Budai Oltóközpont, purecom

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek