Nem csak a húszéveseké! - 60 felett a nők...

Nem csak a húszéveseké! - 60 felett a nők...

Hatvan fölött lassan elérkezik az összegzés időszaka, de ez korántsem jelenti azt, hogy már minden lezárult! Nem véletlenül születik manapság egyre több olyan mű, amely az idősebb korosztállyal foglalkozik, gondoljunk csak a Mamma mia! vagy a Minden végzet nehéz című filmekre. Nem csak a húszéveseké a világ!

Szervezet

Változások a női szervekben. Ebben az évtizedben hormonális szempontból már nem történik annyi változás, mint korábban.

Nem csak a húszéveseké! - 60 felett a nők...

A nemi szervek visszafejlődnek, rövidebb lesz a hüvely, kisebb a méh, csökken a mellszövet állománya.

Inkontinencia

Az akaratlan vizeletfolyást vagy vizeletcsepegést inkontinenciának nevezzük. A nemzetközi adatok szerint a változókorúak, illetve az idősebb korosztály 18-35 százaléka küzd vizelettartási panaszokkal. Ebben az életciklusban a menopauza kísérőjelenségei hozzájárulhatnak a tünetek kialakulásához. A záróizmok és a medencefenék tartóizmai ugyanis megereszkednek, a szabályozatlan hormonális állapot pedig okozhatja és súlyosbíthatja a hólyag instabilitását.

Mivel az inkontinencia több betegséggel is együtt járhat, az orvoslás különböző területeit érinti: a nőgyógyászat, az urológia, az ideg-elmegyógyászat és a gerontológia is foglalkozik vele. A szakorvos részletes kivizsgálás után dönthet arról, hogy milyen kezelést kapjon a beteg. A gyógyításra több megoldás is kínálkozik: műtét, gyógyszeres kezelés vagy konzervatív módszerek.

Vizsgálatok

Mint dr. Demjén László mondja, többször hallotta már hatvanas hölgyek szájából, hogy feleslegesnek tartják a nőgyógyász felkeresését, hiszen már nem menstruálnak. Fontos tudni, hogy az évenkénti vizsgálatra a ciklus elmaradása után is szükség van!

A nőgyógyász ilyenkor tapintásos vizsgálatot, méhnyakrákszűrést, igény és szükség szerint hüvelynyálkahártya-kenetvételt, tapintásos emlővizsgálatot végez, és ultrahanggal ellenőrzi a méh és a petefészkek állapotát. A daganatos megbetegedések közül a hatvanas nőket a petefészekrák érinti a leggyakrabban.

Külső

A bőr állapota

A hatvanas években még tovább fokozódik a bőr megereszkedése. A háttérben nemcsak a bőr öregedése áll, hanem a csontvesztés is: az arccsont is összébb esik, így a bőr megereszkedése még látványosabb. Sokat segíthet az arcizomtorna. Sokan ezekben az években választanak arcplasztikai, kontúrjavító kezeléseket. Mint dr. Révész Klaudia mondja, ebben az életkorban átfogó, külső-belső megoldást kell keresni. Komoly anti-ageing kivizsgálásra van szükség.

Ami az esztétikai megoldásokat illeti, a hatvanas hölgyek közül egyre többen választanak ráncfeltöltést és botoxkezelést. Szakértőnk tapasztalatai szerint előfordul, hogy amikor egy nő megszabadul bizonyos ráncoktól, lelkileg is felszabadul – mintha azokat a negatív érzelmeket is elhagyná, amelyek miatt rászokott az adott ráncot kialakító mimikára.

Bármit teszünk is, az arcunkon a hatvanas éveinkre valamelyest visszatükröződik, hogy milyen életutat jártunk be. Az a szakember, aki ért az arcdiagnosztikához, a ráncok lefutásából, mélységéből sok mindenre következtethet. Ettől nem feltétlenül kell félnünk! Mindannyian ismerünk szép idős embereket, akiken látszanak a megélt élmények, érzések. Az arcunkon viseljük az életünk történetét.

A kéz ápolása

Figyeljünk oda a kéz bőrének ápolására is! A kezünk bőre sokkal vékonyabb, mint az arcunké, az alatta lévő zsírréteg pedig elenyésző, emiatt könnyebben ráncolódik, hamarabb ki is szárad, és az inak, az erek is jobban átlátszanak. Használjunk kifejezetten a kéz bőrének ápolására kifejlesztett készítményeket! Ma már ezekből is kapható éjszakai változat, amely még gazdagabb a hatóanyagokban. Érdemes olyan készítményeket választani, amelyekben sok a természetes anyag, mint például a kakaóvaj, a méz és a különféle gyógynövények.

Lélek

Egyedül?

Sok idősödő ember van egyedül.

Nem csak a húszéveseké! - 60 felett a nők...

Ha hatvanasként szeretnénk párt találni, ne ijedjünk meg, hiszen minden korban minden lehetséges, csak legyünk tisztában azzal, hogy mit szeretnénk. Csak azért vágyunk társra, hogy enyhítse a magányunkat, vagy készek vagyunk felépíteni egy tartalmas párkapcsolatot, ami energiát is igényel?

Párban?

Ha évtizedek óta együtt vagyunk a párunkkal, az nagyon szép teljesítmény. Jól tudjuk, hogy nincsen kapcsolat hullámhegyek és hullámvölgyek nélkül. A pszichológus azt tanácsolja, hogy engedjük meg magunknak és a másiknak a hibákat, és probléma esetén előbb mindig önmagunkba nézzünk, mielőtt a másikat hibáztatnánk! Szerezzünk új, közös élményeket, utazzunk, járjunk össze barátokkal.

Nagymamaság

Eljön az ideje annak is, hogy nagyszülővé váljunk. Ne kövessük el azt a hibát, hogy át akarjuk venni a szülői feladatokat! Remélhetőleg a gyerekeink is megértik és elfogadják, hogy a nagyszülők feladata nem a nevelés. Nem feltétlenül jó, hogy teljesítjük azt a „megbízást”, hogy írjuk meg a gyerekkel a matekleckét. Elpakolhatunk az asztalról, hogy a gyerek tudjon tanulni, és odakészíthetjük neki a lekváros buktát, de szigort és számonkérést ne várjanak tőlünk!

„Bakancslista”

Gondoljuk végig az életünket. MI az, amit még nagyon szeretnénk megvalósítani az életben? Merjünk belevágni! Ne tartson vissza az, hogy hány évesek vagyunk.

Olvassa el a cikksorozatunk többi részét is:

Pörgés és virágzás - 40 felett a nők...

Új egyensúly - 50 felett a nők...

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek